Ужасяващите медицински опити, правени през последния век

4

Когато човешкото любопитство и жажда за знание не познават границите на етичните норми, някои медицински експерименти могат да се превърнат в истинска картина на жестокостта.

Жесток може да бъде онзи медицински опит, който експериментира с човешкото поведение, разрушавайки здравата психика на доброволеца или лишавайки го от органи, нарушавайки нормалната физика и способността на човек да води нормален живот. Такива случаи в нашата история са десетки само за последния век.

Експериментът Станфорд

През 1971 година психологът Филип Зимбрадо решава да проведе любопитен експеримент със своите студенти. Той ги разделя на 2 групи и ги изпраща в затвора на Станфорд – едните били началници, а другите били обикновени затворници.

От начало студентите играели на шега ролите си, но с напредване на времето началниците започнали да проявят и физическо, и психическо насилие към затворниците – техни доскорошни приятели.

И макар че експериментът на Зимбрадо показва как човешкото поведение се влияе от средата, това нанася огромна травма на младите хора, участвали в опита.

Трансплантирането на тестиси

В началото на XX век лекарят от щатския затвор Сан Куентин – Лео Станли, решава по странен и напълно нехуманен начин да се бори с престъпността. Той отстранявал тестисите на затворници и ги трансплантирал на други живи същества.

Станли вярвал, че стерилизирайки мъжете, ограничава престъпността. Работил е в затвора около 40 години, докато се пенсионира, и не е наказан по никакъв начин за неетичната си практика.

Проектът Южна Африка

Психиатърът Обри Левин, работещ в Южна Африка, експериментира със своите пациенти нов вид терапия на ужаса. Той решава да измъчва и оперира душевно болните, като провери как реагират на това.

Левин усърдно е разработвал лечение срещу хомосексуализма, смятайки го за психическо отклонение. Попадналите под неговите ръце хора били кастрирани по шокиращ и брутален начин, а властите в страната покровителствали неговата дейност.

Отровата на Майрановски

След Първата световна война биохимикът Григорий Майрановски започва да разработва отрова, която да не оставя никакви следи след употребата ѝ.  Поръчката била на съветските власти, който му предоставят и доброволци – затворниците от лагерите, обявени за врагове на народа.

Майрановски така и не открива точната комбинация, а броят на загиналите от неговите отвари все още не е известен.

Секретните опити на ЦРУ

В опитите си да създадат силно биологично и химично оръжие ЦРУ покровителства много учени, осигурявайки им свободно поле на действие. Разработват се различни бактерии за заразяване, отрова за убийство, дрога за разпит и различни техники за умствен контрол.

При експериментите доброволците са лишавани от храна и сън, давани са им халюциогенни медикаменти, след което са подлагани на разпит.

Освен да обезвреди врага ЦРУ е търсил начини да контролира и манипулира човешкото поведение. Първите опити за умствен контрол са правени с опиатът LSD. Хората, на които са давани халюциогенни вещества, били проститутки и затворници, зависими от хероин.

Нечовешките опити на нацистите

Morkadis

По времето на Втората световна война затворниците от концентрационните лагери били принуждавани да участват в медицинските експерименти на нацистите. Всеки един от тези опити е свършвал със смърт, обезобразяване или загубване на способността за елементарни човешки действия.

На доброволците са бити инжекции, които да променят цвета на очите им, правени са опити за изкуствено създаване на сиамски близнаци, трансплантирани са кости, нерви и органи, доброволците са заразявани с различни смъртоносни болести.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

Д-Р ЩЕФАН ЛАНКА: ЛЕКАРИТЕ СА УБИЛИ ПОВЕЧЕ ХОРА ОТ ВСИЧКИ ВОЙНИ!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.