Ужасяващите начини, по които някои папи посрещат смъртта

2

Десетки папи са убити – едни по-мъчително, други не чак толкова.

Удушаване, обезглавяване и отравяне са само част от примерите за мъчителната смърт, сполетяла бивши глави на Католическата църква.

Ето и историите на няколко папи, посрещнали смъртта по ужасен начин:

Свети Петър

Въпреки че много съвременни изследователи отхвърлят твърдението, че е бил папа, според един от преводачите на Библията – Йероним Стридонски, Петър 25 години е римски папа – от 43 до 67-68 г.

Несъмнено обаче той е един от дванайсетте апостоли. Смята се, че името му е дадено лично от Иисус – „Петър“ или „Petrus“, от гръцката дума „πετρος“ (pétros), означаваща камък, скала.

Според евангелието на Матей апостолът неслучайно носи това име, защото е избран от Иисус да бъде „скалата“, над която да построи своята църква.

По времето на Петър римският император Нерон започва несправедливо да обвинява християните за злощастията в империята, включително и за Големия пожар в Рим от 64 г. Той заповядва християните да бъдат преследвани, а тогавашният папа – Петър, да бъде арестуван.

Папата се опитва да избегне ареста, но се смята, че получавал чести видения, че трябва да се върне в Рим и да приеме съдбата си на мъченик. През 64 г., а според други източници 67-68 г., Петър посреща своята зла участ и е разпънат на обърнат кръст надолу с главата по свое желание, тъй като се считал за недостоен за смъртта на своя учител.

Така римският папа умира по изключително болезнен и мъчителен начин. Базиликата „Св. Петър“ във Ватикана е построена върху неговите мощи.

6

Петър, както и останалите апостоли на Иисус, са обявени за светци. Разбира се, без Юда Искариотски – предателят на Христос.

Сикст II

През 258 г. римският император Валериан I заповядва екзекутирането на всички християнски епископи, свещеници и дякони. Първи сред тях посреща смъртта си папа Сикст II.

Morkadis

На 6 август 258 г., по време на църковен събор на римското гробище, папата стоял спокойно на епископския си стол, когато имперски военни нахлуват и го обезглавяват заедно с още четирима дякони.

4

Папата е обявен за светец. Всяка година на 6 август, годишнина от смъртта му, Църквата празнува неговия ден.

Йоан VIII

Докато в ранните векове на Църквата папите били брутално убивани предимно заради своите политически възгледи, през Средновековието причините били много и най-различни.

Папа Йоан VIII се присъединява към брутално убитите папи в историята. Той губи живота си в едно изключително бурно време за папската власт, когато мнозина предявяват претенциите си към нея.

5

Папата е убит от едно от своите приближени духовни лица, дори се смята, че то е било негов роднина. Духовникът изсипал отрова в напитката на папа Йоан, но бил нетърпелив да дочака смъртта му, затова собственоръчно размазал главата му с чук.

И това са само няколко примера за злощастната съдба на редица папи в историята на Римокатолическата църква…

инфо: vesti.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.