Умореният мозък се справя по-добре с творческите задачи

iq

Всеки, който се е будил нощем, за да запише гениална идея, която на сутринта звучи налудничаво, знае, че мозъкът ни мисли леко смахнато, когато е уморен. Но се оказва, че мозъкът използва именно тази „смахнатост“, за да се справя с креативни задачи. С други думи задачи, които ни карат да мислим „извън рамките“ и да намираме по-малко очевидни решения на проблемите.

Ето какво разказва американският писател и психолог Рон Фридмън за Smithsonian Magazine:

„За да бъдем креативни, понякога се налага да вземем предвид идеи, които не изглеждат в съответствие с това, което се опитваме да постигнем. Така че да имате тези идеи в главата си по простата причина, че не сте достатъчно съсредоточени, за да ги изключите, когато сте уморени, може да ви направи по-креативни.“

Има експериментални изследвания, които подкрепят това заключение.

Едно от тях, проведено през 2011 г. от психолози от Университета Албиън в САЩ, изследва въздействието на умората върху способността на хората да изпълняват определени умствени задачи.

Резултатите показали, че студентите се справили еднакво добре (независимо от времето) с аналитичните задачи. Но що се отнася до по-креативната задача, те всъщност се справили по-добре, когато били сънливи.

Заключението на екипа е, че ако сте студенти, трябва да отделите за по-креативните задачи от времето, в което не сте в най-добра форма. За ранобудните това значи вечерта, а за „нощните птици“ – рано сутрин.

Важна забележка: не давете творческите си минути в кафе. То убива ефекта.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.