Умът ви може да е ваш приятел, но и враг: Разрушете бариерите, които сами поставяте пред себе си

Понякога единствената бариера, която ни пречи да вървим напред и да постигаме целите си, сме самите ние, или по-скоро умът ни. Много е просто: ако не контролирате ума си, в крайна сметка ще ви контролира той. Кратко и ясно!

В определен момент от живота, до който всички стигаме рано или късно, умът и токсичните вярвания, в които той се помещава, се превръщат в затвор, който ограничава потенциала ни и ограничава перспективата ни.

Всеки път, когато сме убедени, че има само един начин да правим нещата, ние се ограничаваме. Всеки път, когато сляпо прегръщаме традицията, се отдалечаваме от новаторството. Всеки път, когато мислим за загубите и неуспехите си, ние си поставяме ментална граница. И най-лошото е, че правим тези неща ден след ден, без дори да го осъзнаваме.

Добрата новина е, че с малко повече усилия можем да излезем от рамката на собствените си ограничаващи вярвания и да приветстваме по-широка и обогатяваща перспектива, но на първо място трябва да се уверим, че това е нашата собствена перспектива. Какво имаме предвид?

Изследвайте твърденията, които използвате в своя вътрешен диалог. Само така ще разберете, че много от тях не са ваши, и ако се разровите старателно в миналото си, ще откриете авторите им – вашите родители, учители или дори някои от съучениците ви, направили живота ви невъзможен.

Тези фрази, които вероятно са унищожили самочувствието ви, са останали в паметта ви и с течение на времето сте ги приели за свои, но в действителност те не принадлежат на вас, те са визията, която другите са внушили да имате за себе си.

Когато започнете да обръщате внимание на своя вътрешен диалог, ще разберете, че много от токсичните ви убеждения са внушени отвън. Но не е нужно да продължавате да спазвате ограниченията, напротив, трябва да се научите да елиминирате тези убеждения и да си създавате нови и не по-малко важно – ваши.

Три от най-разпространените токсични вярвания, които ви пречат да продължите напред

Въпреки че на пръв поглед може да изглежда като противоречие, истината е, че невинаги искаме да вървим напред. Понякога се чувстваме комфортно там, където сме, или се страхуваме от неизвестното, затова предпочитаме да не се движим напред. И за да не се налага да продължим да се движим напред, ние се превръщаме в най-лошия си враг, защото умишлено си поставяме лимит.

Някои от най-вредните вярвания, които култивирате в ума си, може би без да го осъзнавате, са:

1. „Не е подходящият момент“

Отлагането е сериозен проблем, който може да ви накара да пропуснете уникални възможности. Непрекъснатото отлагане на всички неща, за които копнеете, ще ви затвори в капана на нещастието и безсмислието, от който излизането ще бъде все по-трудно, а накрая неизбежно ще се обвините за пропуснатите възможности, за пропуснатия си живот.

Всъщност зад убеждението, че не е точното време, се крият единствено липса на мотивация или страх. Това, което се случва е, че изпитвате страх да излезете от зоната си на комфорт, защото не знаете какво ще намерите навън. В резултат на това предпочитате да се заблудите, като се уверите, че това не е най-подходящият момент.

Животът обаче винаги предполага известна степен на несигурност, никога не можем да бъдем 100% сигурни, трябва да сме готови да поемем поне минимален риск. Не забравяйте, че когато решите да се борите, за да постигнете целите си, ще намерите и нужните средства за това. Необходимо е само да се осмелите и да направите първата стъпка.

Morkadis

2. „Не съм експерт“

Обществото ни кара да вярваме, че ако не сме достатъчно добри в нещо, по-добре е да не се опитваме. Това обаче служи само за затваряне на много врати, не оставя място за учене и растеж. Ако не се включим в нови проекти, никога няма да се подобрим.

Истината е, че никой не се е родил научен, експертите днес, са били ученици вчера. Това, което ги прави различни, е времето и усилията, които са посветили на страстта си. В крайна сметка трябва да помним, че геният е съставен от 1% талант и 99% постоянство.

Във всеки случай, за да се насладите на повечето неща в живота, не е нужно да ги правите перфектно. Перфекционизмът не е нищо повече от бариера, която те кара само да кръжиш около мястото, на което се намираш, не можеш да продължиш напред. Наслаждавайте се на това, което правите, и не се крийте зад перфекционизма, защото с практиката резултатите ще се подобрят.

3. „Със сигурност ще се проваля“

Хенри Форд, един от най-успешните предприемачи на всички времена, казва: „Независимо дали смятате, че можете, или смятате, че не можете, и в двата случая сте прави.“ Умът ви може да е най-добрият ви съюзник или най-лошият ви враг.

Разбира се, доза стратегически негативизъм може да е полезна, тъй като ви помага да се подготвите за най-лошия сценарий. Въпреки това, да вярвате, че ще се провалите, преди дори да сте опитали, ви поставя в неизгодна позиция. Подобен начин на мислене не само че няма да ви изведе на правилния път, но и постепенно ще намали мотивацията ви.

Помнете, че надеждата е най-мощният ни двигател. Затова не позволявайте на никой да ви я отнеме, дори и вие самите.

източник: psychology.framar.bg

Вижте още:

10 неща, за които да спрете да се притеснявате още сега

Защо най-добрите идеи винаги ни идват под душа?

Какво представлява правилото 10-10-10?

Силата на положителното мислене и позитивната нагласа

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.