Учените: Преди 70 000 години в Слънчевата система е имало две звезди

2

За наш късмет червеното джудже не е навлязло близо до вътрешната граница на Облака на Оорт, където в резултат на гравитационното взаимодействие би отклонило потоци от комети към вътрешността на Слънчевата система

Астрономи са установили, че само преди 70 000 години Земята е била осветявана от две звезди: познатото ни Слънце и червено джудже, наречено Звездата на Шолц. Това е някъде около времето, когато съвременният човек поставя началото на цивилизацията, а червеното джудже е преминало само на 0,8 светлинни години от Слънцето. Това е изводът, до който достига екип от астрономи, сред които е и българинът доктор Валентин Иванов от Европейската южноафриканска обсерватория.

Звездата на Шолц е част от двойна система, състояща се от червено джудже, с маса около 8% от теглото на Слънцето, и кафяво джудже, с маса около 6% от масата на Слънцето.

Кафяви джуджета е прието да се наричат „неуспелите“ звезди поради малката им маса – количеството на водорода е твърде малко за дългосрочно поддържане на термоядрени реакции. Въпреки, че са малки за звезди, те все пак са много по-масивни от газовите гиганти като Юпитер.

Масата на тази звезда е била само осем процента от тази на Слънцето, но нейната  яркост може периодично да се е увеличавала значително поради бурните изригвания. Сега това червено джудже се е отдалечило от Слънчевата система на разстояние 19 светлинни години, пише Svop. Звездата на Шолц е повлияла на струпването на кометни обекти в облака на Оорт. Сега тя принадлежи към звездна система в съзвездието Еднорог.

Дори и преди десетки хиляди години, когато се е намирала 25 пъти по-близо до нас и следователно видимата й яркост е била много по-голяма, хората по онова време няма как да са я забелязвали с просто око в нощното небе. Но въпреки че в момента Звездата на Шолц е бледо червено джудже, при преминаването си през Облака на Оорт вероятно е увеличила яркостта си хиляди пъти. Така че е твърде вероятно нашите предци да са гледали Звездата на Шолц преди 70 хиляди години за няколко минути или дори часове.

Звездата на Шолц, както са я нарекли в чест на откривателят й Ралф-Дитер Шолц, от Института по астрофизика в Потсдам, Германия, е червено джудже и свети много слабо. Намира се само на около 19 светлинни години от нас, но е открита едва през 2014 година. Официално е категоризирана като WISE J072003.20-084651.2. Звездата на Шолц е спектрален клас (М9.5V). Характерно за такива звезди е, че понякога в период на много силна активност могат за секунди или минути да се видят като блясък в небето.

Със сигурност Звездата на Шолц е преминала през външната част на на Облака на Оорт – онзи далечен район от покрайнините на Слънчевата система, в който се “зараждат” кометите. За наше щастие червеното джудже не е навлязло близо до вътрешната граница на Облака на Оорт, където вследствие на гравитационното взаимодействие би отклонило потоци от комети към вътрешността на Слънчевата система.

В специализираното издание The Astrophysical Journal Letters екип, воден от доктор Ерик Мамеджек от Университета в Рочестър, описва случилото като “най-близкото известно ни преминаване на звезда до Слънчевата система”. Това твърдение идва съвсем скоро, след като беше съобщено, че звездата HIP 85605 може да се приближи на 0,13 светлинни години от нас след около 250 000 години.

Доктор Валентин Иванов е астрономът, на когото е поверено да определи дали звездата се приближава или отдалечава от нас. Иванов измерва доплеровото изместване на обекта и по него определя радиалната скорост на звездата. Става ясно, че тя се отдалечава от нас, при това с относително висока скорост – сравнението, което посочват от екипа в съобщение за пресата, е, че Звездата на Шолц се отдалечава от Слънчевата система със скорост, пет пъти по-висока от тази на космическата сонда “Вояджър 1”.

Снимки: Звездата на Шолц и партньорът й – кафявото джудже (на преден план), по време на преминаването им през Слънчевата система преди около 70 хил. години. Слънцето се вижда отляво на втори план.

инфо: viaranews.com

Вижте още: 

КАК ЩЕ ЗАГИНЕ НАШЕТО СЛЪНЦЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.