Ученият, създал първите в света генно-модифицирани бебета: Можем да трансформираме човечеството

pixabay.com

Американското списание „Ню Йоркър“ посвети редакторски материал на Хъ Цзянкуей, китайския учен, създал първите в света генно-модифицирани човешки бебета.

Хъ Цзянкуей, известен на американските си колеги като Джей Кей, отдавна е заинтригуван от концепцията за редактиране на гени за лечение. Според него методът може да доведе до предотвратяване на рак, Алцхаймер и ХИВ. Но амбициите на китайския учен далеч не спират с това.

Хъ Цзянкуей смята, че може да създаде генетично модифицирани хора, които да живеят минимум 120 години и да излекува веднъж завинаги редица сериозни заболявания. „Разбирам, че работата ми ще бъде противоречива. Но вярвам, че семействата имат нужда от тази технология и съм готов да понеса критиките вместо тях.“

Китайският учен използвал метод за редактиране на гени CRISPR-Cas9 (КРИСПъР/Кас9), за да деактивира гена CCR5, който позволява на ХИВ да навлиза в клетките. Той е извършил манипулацията с цел да направи бебетата имунизирани към страшната болест.

Редактират геномите на ембрионите ще се предадат и на техните потомци. Китайският учен провел разговор с Джеймс Уотсън, един от хората, открили структурата на двойната спирала на нишките на ДНК. Уотсън претърпя мащабно обществено порицание, а кариерата му на запад бе срината, след като обяви, че хората с африкански произход са по-малко интелигентни.

Цзянкуей попитал пионера-генетик дали редактирането на ембриони е приемливо нещо; Уотсън отговорил с ръкописна бележка – „Направете хората по-добри“, която китайският учен закачил в лабораторията си. „Човечеството навлиза в ерата, в която може да поеме контрол над съдбата си. Редактирането на генома ще ни позволи да сме по-силни, по-умни, по-здрави и по-добри“, заявява Цзянкуей пред базирания в Шенжен, Китай изследователски институт.

Общественото мнение порица Цзянкуей, а нерегламентираните му опити с хора го пратиха в затвора. Година след като излезе на свобода, ученият работи по създаването на „генетична ваксина“. Той ръководи отдела по генетична медицина Технологичния институт в Ухан и не се е отказал от мечтите си.

Това лято ученият даде ново предложение за изследване, което според експертите напомня на предишната му работа. В кратък документ от една страница той предлага експерименти с генно редактиране на миши ембриони и след това с човешки оплодени яйцеклетки или зиготи. Целта е да се провери дали редактирането на определени гени „осигурява защита срещу болестта на Алцхаймер“.

„Застаряващото население е от голямо значение както като социално-икономически проблем, така и като напрежение върху медицинската система. Понастоящем няма ефективно лекарство за болестта на Алцхаймер“, написа той.

източник: novini.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.