Учени обясняват удоволствието от страха

pixabay.com

Защо хората се чувстват привлечени от къщи, обитавани от духове, филми на ужасите, „стаи на страха“?

С този въпрос се занимават учени от Дания, в навечерието на празника Хелоуин на 31 октомври. Специалистите отбелязват, че човешките същества обичат да получават „премерени порции“ страх, пише „Популярная механика“.

Авторите на изследването от университета на Орхус обясняват, че интересът към страха възниква в резултат на специфични физиологични реакции – например повишаване на пулса и някои други процеси, които за кратко време променят състоянието на човека. Учените казват, че страхът може да е удовлетворителен само ако не трае дълго. Ако източникът на ужаса не изчезне скоро, страхът обзема човека и вече не му носи удоволствие, допълва БТА.

„Има един „сладък момент“, когато приятното усещане от страха достига връхната си точка. Открихме доста интересна връзка между страха, възбудата и удоволствието. На практика този феномен не е изследван преди“, казва ръководителят на екипа Марк Малмдорф Андерсен.

Ученият допълва, че с колегите му са получили възможност да изучат този „сладък момент“ благодарение на експеримент, в който доброволци са посетили атракция, наречена „Къщата с духовете“.

„За да изпитате удоволствието от страха, той трябва да продължи само кратко време. Страхът също така трябва да е силно изразен, защото ако не изплашите човека достатъчно, ефектът няма да се появи“, отбелязва Андерсен.

източник: novini.bg

Вижте още:

Възможно ли е да умреш от страх?

Ето защо крещим, когато се страхуваме

Психологически тест, който разкрива най-големия ви страх

Тази картина показва вашите скрити страхове

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.