Учени откриха „зона на здрача“ в океана

море

Американски учени откриха цял нов свят за изследване в океана, съобщи Сайънс алърт.

Това е междинен слой, който винаги е съществувал, но е толкова различен от водите отгоре и отдолу, че са го отделили в нова категория, наречена рарифотична зона.

Рарифотичната зона в океана е на дълбочина от 130 до 300 м с малко светлина на по-голямата дълбочина. Затова я наричат и „зона на здрача“. Тя е под мезофотичната зона, която е на дълбочина от 40 м до 150 м, известна като оптимална за тропическите коралови рифове, защото прониква умерено количество светлина. Рарифотичната зона изобилства от неизвестни досега риби – цяла новооткрита екосистема.

Рибите в рарифотичната зона са тясно свързани с рифовите. Специалистите мислеха, че те не могат да живеят на толкова голяма дълбочина. Това породи хипотезата, че новоидентифицираната зона може да е подслонила рифови риби, търсещи спасение от затоплящите се води и загиването на коралите заради промените в климата.

2

Учените от Природонаучния музей „Смитсониън“ и института за тропически изследвания „Смитсониън“ работят по проекта за дълбоководни рифови изследвания край брега на Кюрасао от 2011 г. Те са се спускали с апарата „Кюрасъб“, който побира петима души, на дълбочина до 309 м. Там има много малко светлина, недостатъчна за водораслова симбиоза, на която разчитат коралите. Затова откриването на рифободобни риби било голяма изненада.

Засега специалистите са наблюдавали около 4500 рарифотични риби от 71 различни видове. Повечето са тясно свързани с обитатели на рифовете отгоре. Изследвайки зона само от 0,2 кв. км, учените са открили шест непознати рода и около 30 нови вида риби и безгръбначни.

„Почти всяка пета риба в рарифотичната зона на Карибско море е нов вид“ каза Рос Робъртсън от екипа.

Много от новооткритите видове още не са анализирани и описани официално.

Изследването на американските учени оспорва досегашното схващане, че под мезофотичната зона екосистемите веднага стават дълбоководни. Рарифотичната зона е досега „липсващата връзка“ между рифовите зони с умерено количество светлина и океана отдолу, където няма никаква светлина (афотична зона). Учените предлагат и ново име за водите над 40 м с много светлина – алтифотична зона.

инфо: dariknews.bg

Вижте още:

Нивото на океаните се покачва с главоломна скорост

Аржентински учен откри на дъното на Тихия океан следа към Атлантида

Непознати вируси със странна ДНК в океана

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.