Учени откриха над 50 древни рисунки в степите на Казахстан

1С помощта на Google Earth учени от Университета на Констанай откриха страхотна археологическа находка в Северен Казахстан – над 50 неизвестни досега геоглифа с различна геометрична форма и размер, разпръснати по повърхността на земята. Този тип древни рисунки са огромни и се създават посредством аранжирането на камъни по специфичен начин или чрез обработка на земята, пише IFLS.


Сред новооткритите форми има квадрати, пръстени, кръстове и свастики. Те са различни по големина – от 90 до 400 метра. Свастиката не би трябвало да се асоциира с нацизма. Всъщност, това е древен символ, който се е използвал близо 3000 години от древни култури по света в Китай, Европа и Индия. Преди нацистите да го присвоят, той се е смятал за символ на просперитета, добрия късмет и властта.

2

В близост до един от геоглифите археолозите се натъкват на останки от някакви ритуални съоръжения, както и на следи от обредни огньове, които показват, че районът е използван в древността за извършване на свещенодействия. По-голямата част от геоглифите в Казахстан са оформени от насипи пръст, но в почвата е открит и дървен материал, с който е изградена една от свастиките.

Откритието е направено по време на съвместна археологическа експедиция на учени от Костанайския държавен университет в Казахстан и Вилнюския университет в Литва, които представят доклад за проучванията си в рамките на проведената в Истанбул среща на Европейската асоциация на археолозите.

Древни изображения върху земната повърхност, подобни на откритите в Казахстан, има още в Перу, Бразилия, Великобритания и САЩ. Така например това по-долу е Белият кон от Уфингтън, Оксфордшайър.

инфо: obekti.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.