Учени предупреждават, че Земята може да стане необитаема

pixabay.com

Стотици учени, писатели и изследователи от 30 страни издадоха предупреждение към човечеството в отворено писмо, публикувано наскоро в „Гардиън“.

Политиците и останалите от нас трябва „да се ангажират открито с намаляване на риска от разрушаване и дори срив на нашите общества“.

„Увреждането на климата и околната среда“ ще бъде основната причина, а „изследователите в много области“ прогнозират широко разпространения социален колапс като „достоверен сценарий още през този век“.

Не е трудно да се намерят проучванията за „колапс“, за които говорят. В доклад на групата за устойчивост Future Earth, проучване на учените установява, че екстремните метеорологични събития, несигурността на храните, недостига на сладка вода и широкото влошаване на поддържащите живота екосистеми „имат потенциал да си въздействат и усилват помежду си по начини, които могат да създадат глобален системен колапс. “

Доклад за 2019 г. от Националния център за възстановяване на климата Breakthrough, мозъчен тръст в Австралия, прогнозира, че бързо затоплящият се свят с изчерпани ресурси и нарастващо замърсяване ще доведе „до голяма степен необитаема Земя“ и „срив на нациите и международния ред. ”

Анализаторите от американската и британската армия през последните две години издадоха подобни предупреждения за хаотичен климат и околна среда.

Всъщност за много видове колапсът вече е в ход. Деветдесет и девет процента от прерията с висока трева в Северна Америка е изчезнала, според една оценка; 96% от биомасата на бозайниците – биомасата е тяхното тегло на Земята – сега се състои от хора, домашни любимци и селскостопански животни; почти 90% от рибните запаси, наблюдавани от ООН, са или напълно експлоатирани, прекомерно експлоатирани или изчерпани; многогодишно проучване в Германия показа 76% спад в биомасата от насекоми.

Призивът за обществена ангажираност е особено жизнен в този момент на все още неконтролирана пандемия, институционални провали и икономически кризи в най-технологично развитите държави в света. До неотдавна беше немислимо вирус да затвори нациите и защитните мрежи да се окажат толкова катастрофално лишени от устойчивост.

Предупреждението на международните учени не се осмелява да каже точно как ще изглежда колапсът или кога може да се случи. Те се занимават повече с идентифицирането на тенденциите и заедно с тях опасностите на ежедневната цивилизация: непрекъснато увеличаващ се икономически растеж, грабителско потребление на ресурси и насищането на ограничените хранилища на планетата за отпадъци.

Сред подписалите предупреждението е Уилям Рийс, еколог от Университета на Британска Колумбия, известен като създател на концепцията за „екологичен отпечатък“, която измерва общото количество екологичен принос, необходимо за поддържане на даден начин на живот. С настоящия отпечатък на човечеството – най-силен в областта на енергийната и ресурсна област, „изглежда, че някаква форма на глобален обществен колапс е неизбежна, вероятно в рамките на десетилетие, със сигурност в рамките на този век“, казва Рийс.

Най-належащата непосредствена причина за биофизичен колапс е това, което той нарича превишаване: хората експлоатират природните системи по-бързо, отколкото системите могат да се регенерират. Човешкото предприятие финансира своя растеж и развитие чрез ликвидиране на биофизичния „капитал“, който е от съществено значение за собственото му съществуване. Изхвърляме отпадъци със скорост, превишаваща асимилативния капацитет на природата. Температурите на затопляне, дълбокото биоразнообразие, обезлесяването в световен мащаб и замърсяването на океаните, наред с други проблеми, са важни сами по себе си. Но всеки е само симптом на превишаване, казва Рийс.

Посланието, което трябва да извлечем от доказателствата е, че цялото човешко начинание в крайна сметка се определя от биофизичните граници. Ние сме изключителни животни, но не сме извън или над природните закони.

Друг от подписалите се в предупредителното писмо е Уил Стефен, учен за земните системи от Австралийския национален университет. Стефен откроява неолибералната парадигма за икономически растеж – стремежът към непрекъснато разширяващ се БВП – като „несъвместима с добре функциониращата земна система на планетарно ниво“.

Колапсът, казва той „е най-вероятният резултат от настоящата траектория на системата, както е пророчески моделиран в „Граници на растежа. “ „Limits to Growth“ е бомба от 150 страници, книга публикувана още през 1972 г. Авторите, екип от учени от Масачузетския технологичен институт, създадоха компютъризиран модел на системна динамика, наречен World3, първият по рода си, за да изследват световните тенденции на растеж от 1900 г. до 1970 г. Те екстраполират от историческите данни за да моделират 12 бъдещи сценария, прогнозирани за 2100 година.

Morkadis

Моделите показаха, че всяка система, базирана на експоненциален икономически растеж и ръст на населението, в крайна сметка се срива.

Най-мрачният модел беше този, при който „настоящите тенденции на растеж на световното население, индустриализацията, замърсяването, производството на храни и изчерпването на ресурсите продължават да бъдат непроменени“. При този сценарий „бизнес както обикновено“ колапсът ще започне бавно през 2020-те и ще се ускори след това.

Актуализации на проучването в „Limits to Growth “ установиха, че досега прогнозите му са били много точни. „Нека да погледнем директно в бездната на колапса и да се справим с ужасните възможности на това, което виждаме там, за да се възползваме максимално от бурното бъдеще“, пишат учените.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Доклад на ООН предупреждава за разруха на планетата

Епидемиите в историята винаги са били свързани с големите климатични промени

Дървесните пръстени разкриват аномални промени в климата 

Земята е много по-близко до супермасивната черна дупка в галактиката ни, отколкото предполагахме

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.