Учени: През 2018 г. ще има два пъти повече силни земетресения

земетресение

2018 година започна разтърсващо. На 23 януари земетресение от близо 8 по Рихтер разлюля крайбрежието на Аляска, като това беше третото земетресение с магнитуд над 7 от началото на месеца. За сравнение през цялата 2017 г. е имало само седем толкова силни труса.

Учени твърдят, че един определен феномен допринася за зачестяването на земетресенията. Няма как да сте забелязали, но от 2011 г. насам Земята се върти малко по-бавно от обичайното. Влияние върху това оказват приливите на океаните, промените в атмосферата, както и различни процеси, които протичат на голяма дълбочина в манията и ядрото на планетата.

Според геолозите Роджър Билхам и Ребека Бендик обаче забавената ротация на Земята може да доведе до два пъти повече земетресения от над 7 по Рихтер през 2018 спрямо предходната година.

Пред Business Insider учените обясняват, че когато скоростта на въртене е по-бавна в продължение на няколко години, това води до вид „свиване“ на Екватора, към което тектонските плочи трудно се приспособяват. Затова и между тях се получава по-чест контакт. Ефектите от този контакт вече започват да се чувстват осезаемо. Роджър Билхам прогнозира, че в периода 2018 – 2021 година на Земята ще има по 20 силни земетресения годишно.

Учените обаче подчертават, че забавеното въртене на планетата не предизвиква земетресения, а по-скоро ускорява такива, които така или иначе са щели да се случат.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Учени: Земетресенията може да се предизвикат от добива на нефт и газ с фракинг

В България е имало земетресения от 8-а и 9-а степен

Най-смъртоносните земетресения от началото на XX век до днес

Стотици българи имат болки в тялото преди големи земетресения

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.