Учени: Светът може да бъде унищожен от вулканично изригване

вулкан

Светът е неподготвен за мощно вулканично изригване, което би могло да отнеме живота на милиони хора и да разруши голяма част от модерното общество, предупреждава екип от водещи учени, пише MailOnline.

В нов доклад, разглеждащ рисковете, идващи от природни бедствия, експерти от Европейската научна фондация заключават, че силни вулканични изригвания носят най-голям риск за оцеляването на човечеството. Те са изчислили, че до края на столетието съществува вероятност между 5 и 10 процента за изригване, което ще е достатъчно мощно, за да причини масово унищожение, тъй като ще промени климата и ще замърси атмосферата. Такова изригване би било с мащаби като на това на стратовулкана Тамбора на остров Сумбава в Индонезия през 1815 година, което причини смъртта на около 100 хиляди души. Облакът от пепел, изхвърлен при експлозията, достигна на над 43 километра в атмосферата, предизвиквайки температурни промени, които доведоха до глад и епидемии. Лятото след изригването на Тамбора е известно като “годината без лято”.


Учените предупреждават, че заради нарастващия брой на населението и увеличаващата се зависимост от глобалните пътувания ефектът от подобно изригване би бил много по-тежък.

Изследователите смятат, че човечеството трябва да се подготви за международна реакция при такива бедствия.
Представеният на конференция на Европейския геоложски съюз във Виена доклад разглежда и други геоложски опасности като земетресения, суши, астероидни сблъсъци, наводнения, цунами, урагани, лавини и горски пожари. В документа се посочва, че екстремните земетресения и цунами са по-често явление през последните 2000 години. Много по-сериозен е обаче рискът от мощни вулканични изригвания, изтъква научният екип.

инфо: actualno.com

Вижте още:

МНОЖЕСТВО СЪКРОВИЩА СА ОТКРИТИ ПРИ РАЗКОПКИТЕ НА ПОМПЕЙ (ГАЛЕРИЯ)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.