Учени: Спрете да се опитвате да бъдете щастливи

pixabay.com

Когато става дума за вечния стремеж към щастие, едва ли ще се обърнем към науката. Тя помага за много неща, например да правим умни телефони, да лекуваме опасни болести и да изследваме Космоса, но щастието… ?

Оказва се, че и тук науката може да ни предложи конкретни резултати, колкото и да ни се вярва. Ето няколко съвета, подкрепени от научни изследвания и дългогодишен клиничен опит.

Преди всичко: спрете да се опитвате да бъдете щастливи

Макар и да има начини за „измерване“ на щастието – химически или с въпросници, това неясно понятие означава различни неща за различни хора. Един от най-големите недостатъци на този факт е, че ако си поставиш щастието за цел, това те дърпа назад.

Някои от най-важните изследвания върху щастието, излезли през последните години, са в пряко противоречие с култа към позитивността, типичен за книгите за „самоусъвършенстване”, които настояват да си поставяме непостижими цели за лично щастие.

В публикация съвместно с други автори през 2011 г. Джун Грубър, психолог от Йейл, отбелязва, че стремежът към щастие всъщност има негативни последствия. Не защото не е доказано, че изброените по-долу неща не допринасят за щастието сами по себе си, а защото „когато правиш тези неща с мотивацията или с очакването, че те трябва да те направят щастлив, това може да доведе до разочарование.”

Като не забравяте този най-важен съвет, ето някои от нещата, които със сигурност ни карат да се чувстваме по-добре.

1. Майсторство

Да овладееш ново умение не е лесна работа. Но ако преодолеете първоначалния дискомфорт, колкото по-добри ставате, толкова по-добре ще се чувствате.

Изследване, публикувано през 2009 г. в Journal of Happiness Studies, открива, че хората, които се посвещават на усвояването на някаква способност, изпитват моментен стрес, но повече щастие и удовлетворение в рамките на часове, дни и в дългосрочен план.

„Хората често се отказват от целите си, защото са стресиращи, но ние открихме, че в края на деня има полза от това да научиш да правиш нещо добре,” казва Райън Хоуел, преподавател по психология в Държавния университет на Сан Франциско.

2. Автономия

Същото изследване, което твърди, че усвояването на умение може да увеличи щастието в дългосрочен план, открива също, че ежеминутният стрес, свързан с усвояването на дадено умение може да бъде намален от автономността и усещането за общност.

„Резултатите ни показват, че можем да намалим моментния стрес, свързан с усъвършенстването на способностите, като се уверим, че удовлетворяваме нуждата от автономия и свързаност,” обяснява Хоуел. „Например, да вършите дейността с други хора и да се уверите, че това е нещо, което вие сте избрали и което съответства на това кои сте.”

Morkadis

3. Добра компания 

Промените в индивидуалното щастие минават през социалните мрежи като емоционална зараза, сочи изследване, проведено преди 20 години. Това е вярно: щастието прилича на епидемия. (Впрочем учените нямат предвид Facebook, а добрите стари мрежи от реалния живот  – приятели, партньори и съпрузи; съседи и роднини, които живеят наблизо.)

„Най-важното според нас е признанието, че хората са вписани в социални мрежи и че щастието и благосъстоянието на един човек се отразява върху щастието и благосъстоянието на  на другите”, заключават учените, отбелязвайки, че връзката между щастието на хората се разпростира до три степени на разделение (до приятелите на приятелите на нашите приятели).

4. Усмивка

Още в 1872 г. Дарвин пише: „Свободният израз на една емоция чрез външни знаци я засилва.” И по-новите изследвания го потвърждават.

Психолози от университета на Кардиф са открили, че хората, чиято способност да правят гримаси е ограничена от козметичните инжекции с ботокс, са сравнително по-щастливи, от хората, които могат да гримасничат. Учените са дали въпросник за тревожност и депресия на 25 жени, половината от които са претърпели козметичната процедура. Като цяло те докладвали, че се чувстват по-щастливи и по-малко тревожни. Но което е по-важно, не споделяли, че се чувстват по-привлекателни, което значи, че ефектите не са психологическо следствие от козметичната намеса.

„Сякаш начинът, по който изпитваме емоции, не е ограничен само до мозъка ни”. Има части от тялото ни, които подпомагат и засилват чувствата, които изпитваме.

5.  Психотерапия

В интересен вариант на стария въпрос дали парите правят хората щастливи, психологът Крис Бойс сравнява цената на психотерапията с финансова компенсация при психологическо страдание. Откритията му, публикувани в списание за икономика, показват, че психотерапията си струва 32 пъти повече за увеличаването на щастието от чистия сух кеш.

„В нашите общества важността на парите за подобряване на благосъстоянието и увеличаване на щастието често високо се надценява,” отбелязва Бойс. „Ползата от доброто душевно здраве за сметка на това, често се пренебрегват и хората не осъзнават ефектите, които може да им терапията за подобряване на начина, по който се чувстваме.”

източник: obekti.bg

Вижте още:

6 стратегии за облекчаване на безпокойството

8 признака, че вие сте силна личност

Духовните практики, които могат да подобрят живота ти

4-те стъпки към вътрешната хармония

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.