Учен от БАН с любопитни разкрития за последния за годината метеорен поток

падащи звезди

Днес около 17.00 ч. вечерта е максимумът на последния за годината метеорен поток – Урсиди (URS), активен от 17 до 26 декември. Това заяви Пенчо Маркишки – физик от Института по астрономия с НАО към БАН, цитиран от БАН.

„Той е с ниска интензивност – около 10 метеора на час по време на максимума. На 22 декември вечерта Луната няма да възпрепятства осезаемо наблюденията – тя ще залезе в 20:52 часа за София, със 17% осветен диск – нарастващ сърп, млада Луна“, обясни Пенчо Маркишки.

Урсидите са най-северният метеорен поток и той може да бъде наблюдаван само в Севернотополукълбо. По яркост и честота отстъпва на Джеминидите, които са характерни за началото на декември.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Най-популярните вярвания и суеверия за метеорите

Метеорит е причинил масово измиране на видовете преди 13 000 години

Метеоритите, които промениха човешката история

Метеоритът Хоба – паднал преди 80000 години е най-големият на Земята

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.