Фаворитките изместват съпругите

9

Първата любовница, която получава пълна власт, е втората съпруга на руския император Петър I Велики. Родена като Марта Елена Скавронска, неграмотна и работила като слугиня, тя първоначално става любовница на владетеля, а по-късно – първата жена, управлявала като монарх Русия.

Останала сираче като дете, след като родителите й умират от чума, Марта става прислужница при лютерански пастор. Никой не я учи нито да чете, нито да пише, нито на каквито и да било обноски. Момичето обаче е надарено с изключителна привлекателност и бързо сключва брак. Въпреки това се носят слухове, че красавицата има връзка с генерал Адолф Рудолф Бауер, а по-късно и с княз Александър Меншиков. Именно той я запознава с Петър I. Владетелят остава запленен от тази изкусителка и скоро по негово наставление тя сменя името си на аристократичното Екатерина.

Евдокия Лопухина е официалната съпруга на императора, но това съвсем не пречи на Екатерина да му роди деца. Петър решава да се отърве от съпругата си и тя е изпратена на заточение в Покровския манастир в Суздал, където е насилствено замонашена под името Елена. Така любовницата Марта се превръща в законна съпруга и става Екатерина I. През 1724 г. Екатерина официално е провъзгласена за съвладетел, а след смъртта на Петър Велики тя става първата жена, която управлява Руската империя. След нея на трона се качва дъщеря й Елисавета.

Във Франция любовниците също имат прекалено много власт. Всъщност се вярва, че именно това е страната, в която се признава официалният статут на фаворитките. В много случаи те имат повече правомощия дори от официалните съпруги. Шарл VII е първият, който си позволява официално да отпрати жена си и да живее с любовницата си Аниес Сорел, която дори се меси в държавните дела. 20 години по-младата от краля Сорел е първата официално призната фаворитка със специален статут в двора. Тя дори му ражда три деца.

Анри II пък, без да крие, споделя ту покоите на съпругата си Катерина Медичи, ту тези на любовницата си Диан дьо Поатие. Всъщност те не са обикновени покои, а приказен замък. За да има къде да живее Диан, кралят й предоставя един от най-красивите замъци в долината на Лоара – Шенонсо. Именно по нареждане на Диан са създадени красивите градини около замъка, с които той е известен и до днес. След ненадейната смърт на Анри II обаче Катерина Медичи си отмъщава – връща си замъка, прави свои градини и изтрива всеки спомен от присъствието на Диан в Шенонсо.

Наполеон Бонапарт също е известен с любовните обрати в живота си. Когато се запознава с Жозефина, тя е на 32 години, с един брак зад гърба си и две деца и е любовница на негов приближен, който не може да смогне на скъпите й капризи, затова я „предоставя“ на Наполеон. Бракът им е страстен, но нито един от тях не е напълно верен на половинката си. В крайна сметка се стига до развод най-вече заради довода, че Жозефина не успява да дари императора с наследник. След раздялата Наполеон се жени за австрийската принцеса Мария-Луиза, за да осигури наследник на трона.Той обаче настанява Жозефина близо до Париж, за да може често да я посещава.Говори се, че от негова съпруга тя се превръща в негова любовница.

инфо: 168chasa.bg

Вижте още: 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.