Факти за сърцето, които може би не знаете

За цял един живот вашето сърце ще бие над 2.5 милиарда пъти и ще изпомпа близо 1,5 милиона бъчви кръв – достатъчно, за да се напълнят 200 жп цистерни. Всичката тази кръв циркулира в тялото ви около три пъти в минута и изминава около 18 000 км (равнозначно на 4 обиколки на САЩ) за един ден. Това количество се равнява на оставена да тече чешма в кухнята например в продължение на цели 45 години.

Сърцето на възрастен човек бие средно 72 пъти в минута, 100 000 пъти на ден, 3 600 000 пъти в година, 2.5 милиарда пъти през живота.

Сърцето на жената обикновено бие по-бързо от това на мъжа. Сърцето на мъжа бие 70 пъти в минута, докато сърцето на жената бие средно около 78 пъти в минута.

Количеството кръв, изпомпвано от сърцето, варира широко между 5 и 30 литра на минута. Всеки ден сърцето генерира достатъчно енергия, за да движи камион в продължение на около 30 км. А за целия живот генерираната енергия е достатъчна за отиване до Луната и обратно.

Единствено роговицата в човешкото тяло не се снабдява с кръв. За около 20 секунди кръвта от сърцето премине през цялото човешко тяло.

Изследване, проведено от Британската сърдечна фондация, разкрива, че сърцето на нероденото бебе може да започне да бие още на 16-ия ден след зачеването. И не спира да бие до смъртта.

Новороденото бебе има в тялото си количество кръв колкото 1 чаша, която сърцето препраща до всички органи. В тялото на възрастен човек има около 5-6 литра кръв.

Сърцето на новороденото бие почти два пъти по-бързо от това на възрастен човек – между 130 и 160 удара в минута.

Системата от кръвоносни съдове на човека – артерии, вени, капиляри, е толкова дълга, че ако се разпъне цялата, стига за 2 обиколки на света.

Повечето сърдечни удари стават между 8 и 9ч. сутринта, най-често в понеделник.

Всеки ден умират 2,700 души от сърдечни заболявания.

Тъй като сърцето има способност да създава собствен електрически импулс, то може да продължи да бие дори и извън тялото дотогава, докато получава достатъчно кислород. Затова са практика операции, при които се налага буквално да се извади сърцето от тялото з някакъв период от време.

На 3 декември 1967г. д-р Christiaan Barnard (1922-2001) от Южна Африка трансплантира човешко сърце в тялото на Louis Washansky. Въпреки че приемникът е живял само 18 дни, това се счита за първата успешна сърдечна трансплантация.

източник: obekti.bg

Morkadis

Вижте още:

25 полезни трика за тялото

Тялото само лекува болка, ако пипате правилно място

Бърз и лесен тест разкрива колко здраво е сърцето ви

10 факта за човешкото тяло, за които дори не сте подозирали

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.