ФБР реши загадка с тайнствена глава на мумия

3

Главата на египетска мумия е на повече от 4000 години, а повече от 100 години археолозите не знаеха чия е тя. В лаборатория на ФБР сега отговорът беше намерен.

Когато екипът на американския археолог Джордж Андрю Райснер се натъква на неизвестен досега гроб в египетския некропол Даир ал-Берша, все още няма представа пред каква загадка се изправя.

На 23 април 1915 г. изследователи от Харвардския университет работят в пустинята, на около 250 км южно от Кайро. Надяват се на открития в старо гробище, които да хвърлят допълнителна светлина върху живота в древен Египет. Отнема им шест дни да открият погребалната камера на Джехутинакхт.

Когато отварят гроба, попадат на разрушителна мародерска картина: още в античността иманярите са разграбили и изнесли всичко, което според тях е имало някаква стойност. Въпреки това в камерата имало предмети като модели на лодки и вази, дори красивата дърворезба „Процесията Берша“, изобразяваща жертвена сцена.

В камерата имало и два дървени саркофага, украсени с допълнителни кедрови дърворезби, свиделестващи за високия статус на своите собственици. Иманярите обаче били напълно осквернили телата – вероятно претърсвайки мумиите за ценности: главата на един от труповете била отделена от тялото. Тя била поставена върху един от ковчезите, а тялото било просто захвърлено в ъгъла. Двете мумии били унищожени и непълни.

Двамата мъртви са живели преди повече от 4000 години по времето на т.нар. Средно царство. Тогава, в 11 Династия, на фараона Ментухотеп се удава да обедини горен и долен Египет в общо царство. В гроб 10А, както археолозите нарекли камерата, били телата на регионалния управник Джехутинакхт и неговата съпруга, което се установило от надписите. Все пак не е съвсем ясно дали става дума за Джехутинакхт IV или V.

Днес тези находки са изложени в Музея на изкуството в Бостън, САЩ. Откритието се счита за едно от най-богатите и показателни за периода на Средното царство, особено резбите, които свидетелстват за високото развитие на занаятчийското изкуство по това време. Само че археолозите нямали представа какво да напишат на табелката, която стояла до главата на мумията: дали тя принадлежала на самия гуверньор или на жена му?

Само по лицето и главата не можел да се определи полът на мумията, въпреки че от времето на находката досега са се опитвали различни експерти да открият някакви полови белези. Дори специално сканиране в болница в Масачузетс (Massachusetts General Hospital) от 2015 не дало никакъв резултат.

Бузите и костите под брадичката, които биха могли да дадат знак за пола на притежателя на черепа, били частично отстранени с хирургическа интервенция, за която археолозите предполагат, че е елемент на някаква древноегипетска церемония. Това било направено преди мумификацията, за да „бъде възможно яденето и пиенето на гуверньора в отвъдното.“

За да разкрият загадката на главата на мумията, служителите в музея в крайна сметка решили да изпратят проба за ДНК анализ. Дори това обаче в началото не сработило, тъй като експертите не могли да извлекат използваема проба от останките. Хилядолетията и горещината в региона били повредили генома твърде силно.

Оставала една единствена възможност. Музеят се обърнал към една от лабораториите на ФБР, която се занимава с изясняването на криминални случаи. Там се използвали най-съвършените към днешна дата методи за отделяне на ДНК.

„За нас това беше необичаен партньор“, казва кураторката на Музея Рита Фрийд пред CNN.

Именно тази стъпка обаче довела до успех. Изследователите били отстранили по-рано един зъб, от който се надявали да извлекат проба, тъй като зъбният емайл може да е запазил генома неповреден. Специалистите на ФБР успели да реконструират митохондриален ДНК (mtDNA) от мумията. Този геном не се намира в ядрото на клетката, но често помага на учените да стигат до сензационни резултати. Със същия метод екип успя да реконструира генома на неандерталец, а също и на друга египетска мумия.

В случая с мистичната глава на мумия сега експертите на ФБР могат категорично да потвърдят, че собственикът на черепа е мъж. Изследването е публикувано в специализираното издание “Gene”. Учените признават, че първоначално са били скептични, тъй като материалът изглеждал негоден за работа.

Morkadis

Сега обаче вече със сигурност може да се твърди, че това е главата на Джехутинакхт, а служителите в бостънския музей ще трябва да правят нова табелка.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

А вие знаете ли легендата за мумията?

Учени откриха мумия на хуманоидно извънземно в поза свързвана с Древен Египет

Мумия на прах и мармалад от кръв – медицината през XVII век

Кищимската мумия – доказателството за извънземен живот

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.