ЦЕРН ще осветли тъмната материя

церн

Ремонтираният колейдер в ЦЕРН тръгва с двойна мощност

В Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) се готвят трескаво за възстановяване на дейността на Големия адронен колайдер, който бе спрян в началото на 2013 г. Учените очакват с ремонтираното свръхмодерно устройство да открият нови, непознати досега частици – пише „България днес”.

„Най-вълнуващото се съдържа в това, че не знаем какво ще открием” – заяви пред медиите Ролф Ландуа от екипа на ЦЕРН, който отговаря за рестарта на най-мощния ядрен ускорител в света. В момента инженери и физици извършват последни проверки след продължилата две години поправка. Според плана колайдерът трябва да заработи отново в края на март – при това с удвоена мощност – информира агенция Ройтерс.

През новия период на експлоатация на ядрения ускорител учените ще търсят доказателства за наличие на „нова физика”. Те ще изследват така наречената суперсиметрия – теоретична постановка, която се занимава с обяснение на тъмната материя. Снопове от милиарди протони, които се движат със скорост, близка до тази на светлината, ще циркулират в тунел с формата на пръстен, който е дълъг 27 км и се намира под земята в района на френско-швейцарската граница.

„Най-същественото е, че ние искаме да откритем нов вид частица, която може да обясни какво представлява загадъчната тъмна материя” – обяснява физикът Ландуа.

Обикновената видима материя съставлява едва 4 на сто от Вселената. Учените смятат, че количеството тъмна материя е между 5 и 10 пъти по-голямо от количеството обикновена материя. Според научното допускане близо 96 процента от Вселената се състоят от тъмната материя и не по-малко загадъчната тъмна енергия, но тази абстракция няма как да се докаже с абсолютни и точни критерии.

Няколко месеца преди спирането му през 2013 г. Големият адронен колайдер в ЦЕРН допринесе за откриването на Хигс бозона – най-малката елементарна частица. Откритието донесе на белгиеца Франсоа Енглер и британеца Питър Хигс Нобелова награда за физика – припомня изданието.

инфо: chudesa.net

Вижте още:

НАЙ-ВАЖНИЯТ ХИМИЧЕН ЕЛЕМЕНТ В МЕНДЕЛЕЕВАТА ТАБЛИЦА Е ЗАЛИЧЕН УМИШЛЕНО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.