Чака ли ни апокалипсис на 6 юни

6 юни ли ще бъде денят Х, в който се очаква може би най-мощната магнитна буря, позната в историята, и истински небесен апокалипсис – това се питат учени и всякакви други хора по света.

Експертите обаче предпочитат да бъдат предпазливи, защото в края на миналата година и тази Слънцето и геомагнитната активност на Земята доста ги изненадаха, оборвайки познатите теории.

На 8 май Слънцето направи изригване от най-високия клас и след това на 10 май последва магнитна буря по земята, също от най-високия клас, която се оказа фатална за телекомуникациите в Северна и Южна Америка. Излъчванията на къси вълни буквално бяха спрени. Останалата част на планетата ни също бе ударена, но там почти нямаше проблеми с телекомуникациите. Но пък здравословни проблеми се появиха при метеочувствителни хора.

Изригването дойде от гигантското слънчево петно AR 3664. Нашето светило се завърта около оста си за 27 земни денонощия. Учените смятаха, че AR 3664 няма да остане така чудовищно, защото петната с такива размери обикновено се задържат само за няколко часа или денонощия. Но при новото завъртане се вижда, че AR 3664 се завръща и пак е с чудовищни размери. Очаква се изригванията от него и последвалият слънчев вятър да стигнат до Земята около 6 юни. Тук трябва да се добави и действието на петното AR 3663, което също е с гигантски размери и се върна с чудовищни намерения.

Учените обаче предпочитат да изчакат с прогнозите. В предишните месеци също очакваха големи геомагнитни бури, но такива или не се случиха, или стигнаха само ниски скали, изненадвайки експерти. Това наведе на различни теории, според които магнитното поле на Земята се променя и не действа както преди. Засега това са само теории, които ще бъда проверявани, пише Телеграф.

Смята се, че в момента нашата звезда, Слънцето, наближава най-активното време в своя 11-годишен цикъл (всъщност цикълът последния път беше 15 години). Това създава много коронарни дупки, които позволяват изхвърлянето на заредени частици в Космоса. А тяхната красива проява е създаването на полярни сияния. Да си припомним, че съвсем наскоро такова наблюдавахме и по родните ширини.

Болезнената проява е усещането на метеочувствителните хора, защото геомагнитните бури създават смущения в здравето. При някои става въпрос само за слабо главоболие, но при други нещата могат да бъдат сериозни. Има проблеми и с кръвното налягане и сърдечната дейност. Но трябва да се уточни, че терминът „метеочвуствителни“ е доста широко понятие и тук се включват също хора, изложени на промени предимно в климата на Земята.

източник: novini.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.