Черна дупка в нашата галактика е толкова масивна, че не трябва да съществува

Гигантска звездна черна дупка на 15 000 светлинни години от Земята се оказва два пъти по-масивна от това, което изследователите смятаха за възможно.

Черната дупка има маса 70 пъти по-голяма от тази на Слънцето, се казва в ново проучване. Преди това учените смятали, че масата на звездна черна дупка, образувана от гравитационния срив на масивни звезди, не може да надвишава 30 пъти тази на слънцето.

„Смятахме, че много масивни звезди с химическия състав, типичен за нашата галактика, трябва да изхвърлят по-голямата част от своя газ при мощни звездни ветрове, когато наближат края на живота си“, казва водещият автор на проучването Джифенг Лиу, заместник генерален директор на Китайската академия на астрономическите обсерватории. „Следователно те не бива да оставят след себе си такъв масивен остатък.“

Смята се, че нашата галактика Млечния път съдържа около 100 милиона звездни черни дупки, но въпреки това учените са открили само около две дузини от тях, според съобщението. Това е така, защото допреди няколко години единственият начин учените да открият тези гигантски черни дупки беше чрез откриване на рентгеновите лъчи, които те излъчват, докато поглъщат звездните си спътници. Но повечето черни дупки в нашата галактика нямат много апетит и по този начин не отделят рентгенови лъчи, обясняват изследователите в изявлението.

Така Лиу и неговият екип се обръщат към друг метод: Те сканират небето с голям телескоп намиращ се в Китай. Използвайки този телескоп, те търсят звезди, които обикалят около привидно невидими обекти, придържани здраво от тяхната гравитация. Така изследователите се натъкват на една звезда на разстояние 15 000 светлинни години, която „танцува“ около нищо, но е държана в орбита от него. Това, което може да предизвика подобно поведение може да бъде само черна дупка, пишат авторите на изследването.

След като откриват звездата, на която дават обозначението LB-1, изследователите използват два огромни оптични телескопа – Gran Telescopio в Лас Палмас, Канарските острови, Испания, и телескопът Keck I в Хавай – за да определят масата на звездата и нейния спътник, черната дупка. С тяхна помощ те откриват, че звездата е осем пъти по-масивна от Слънцето и обикаля около черна дупка 70 пъти по-масивна от Слънцето. Звездата се завърта около черната дупка на всеки 79 дни, съобщават изследователите.

Черната дупка „е два пъти по-масивна от това, което смятахме за възможно досега“, казва Лиу в изявлението. „Сега теоретиците ще трябва да се справят с предизвикателството да обяснят нейното формиране.“ Напоследък астрономите бяха предизвикани от открития, които сочат наличието на черни дупки, които са по-масивни, отколкото експертите смятаха, че е възможно. Например, Лазерният интерферометър на гравитационно-вълновата обсерватория (LIGO) и детекторите на гравитационните вълни Дева са забелязали пулсации в пространството и времето, причинени от сблъсъка на черни дупки в далечни галактики, и тези черни дупки са по-масивни от очакваното, според изявление.

„Това откритие ни принуждава да преразгледаме нашите модели за това как се образуват черните дупки“, казва в изявлението си директорът на LIGO и професор от университета във Флорида, Дейвид Рейце, който не е участвал в проучването. „Този забележителен резултат, заедно с откритието на LIGO-Дева при сблъсъци с двойна черна дупка през последните четири години, наистина сочи към ренесанс в нашето разбиране за астрофизиката на черните дупки“.

Публикувано в списание Nature.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Свръхмасивна черна дупка яде сърцето на Млечния път 

Деветата планета в Слънчевата система може и да е малка черна дупка

Може ли да се извлича енергия от въртяща се черна дупка?

Колко бързо се върти черна дупка, когато поглъща звезда?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.