Четенето облекчава хроничните болки

книга

Учени от университета в Ливърпул разкриха, че литературата облекчава хроничните болежки, пише в. „Дейли мейл“. Четенето отдавна е познато най-вече със свойството си да развлича. Но учените вярват, че то може да помогне при лечението на хронична болка на милиони хора.

Редовното четене на литература оказва подобен ефект върху мозъка, както популярната когнитивно-поведенческа терапия. Чрез привикване на по-стари, щастливи спомени, книгите могат да помогнат на онези, преследвани от дискомфорта, да забравят болката, която ги мъчи. Това е така, защото четенето насърчава ума да изпраща нови, лишени от страдания съобщения към тялото.

Докато когнитивно-поведенческата терапия кара участниците да споделят един на друг лични истории за живота си с хроничната болка, което ги облекчава до известна степен.

Друго изследване установи, че хората, завършили университет, са по-предразположени към изпитването на хронични болки, отколкото тези с по-ниска степен на образование.

инфо: БТА

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.