Човечеството задейства спусъка на необратима промяна на климата

 

буря 1

Ново проучване показва, че човечеството е близо до това да задейства спусъка на необратима промяна на климата на Земята.

Предупреждението идва от ново проучване, чиито резултати са публикувани в списание „Нейчър“ (Nature).

Според събраните данни увеличение на глобалните температури с 1 градус по Целзий ще предизвика изпускане в атмосферата на 55 милиарда тона въглероден двуокис до 2050 г. Това от своя страна ще доведе до „положителна обратна връзка“ на климатичните промени до точката на необратимост.

Повечето предходни изследвания не взимат предвид един много важен фактор – въглеродният двуокис и метанът в почвата.

Според международния екип от учени, направил изследването, по-голямата част от парниковите газове на Земята се намират в почвите. Със затоплянето на климата от една страна се разтапя ледът в горната част на вечнозамръзналата субполярна тундра, от друга, микроорганизмите, живеещи в почвите в другите климатични зони стават, по-активни и отделят повече въглероден двуокис в атмосферата.

Тези процеси водят до засилване на парниковия ефект и така се получава самоподхранваща се спирала на климатични промени, развитието на която човечеството няма как да спре.

„Налице са опасения за тази положителна обратна връзка от дълго време“, коментира водещият автор на проучването Томас Краутър. „За последните три десетилетия е имало буквално хиляди изследвания, които се опитват да отговорят на този въпрос и да установят дали температурата ще се увеличава или ще намалява в зависимост от поглъщането на въглероден двуокис в почвата“.

„Тази несигурност за механизма на обмен на въглероден двуокис водеше до значителни разминавания в прогнозите за климатичните промени“, добавя той.

Новото проучване дава реална представа за ставащото и за възможностите пред човечеството.

„Нашето изследване е първото, което взема глобалната перспектива и след това картира промените и мога да кажа, че в някои райони щетите ще бъдат огромни, докато други ще спечелят“, отчита Краутър.

„Въглеродният двуокис е затворен в почвата. Той обикновено попада там от растенията с процеса на фотосинтеза. И остава много дълго време, особено в студените райони. Така се намалява концентрацията му в атмосферата“, пояснява ученият.

При това много микроорганизми преработват въглерода в почвите във въглероден двуокис или в метан. Засилването на тяхната активност с повишаването на температурите ще доведе до увеличаване на отделянето на парникови газове.

„Процесът е много подобен на човешкото дишане, при което се произвежда въглероден двуокис. Но става въпрос за огромна биомаса от микроорганизми и почвени животни“, подчертава Краутър.

Morkadis

инфо: vesti.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.