Шансовете да се намираме в базова реалност са 1 на милиарди

матрица

Откъде знаеш, че целият живот не е просто компютърна симулация? Този въпрос е в основата на популярен мисловен експеримент, но някои хора действително вярват, че това е истината. Един от тях е Илън Мъск, шефът на Tesla Motors и SpaceX. Мъск е един от вярващите и казва, че е убеден, че най-вероятно ние сме характери в някаква супер сложна цивилизационна компютърна игра.

„Шансът да сме в базова реалност е едно на милиарди“, казва Мъск на Code Conference 2016, технологична и медийна конференция, на която той гостува. Мъск посочва развитието на технологиите като причина, заради която вярва, че сме в симулация. Само до преди 2-3 десетилетия електронните игри се свеждаха пинг – понг и подобни. Докато днес виртуалната реалност размива границите между реалност и симулация и Мъск вярва, че линията ще продължи да се размива до етап, в който някои симулации придобият собствени съзнания.

„Важно е да се разбира, че това, че се намираме в симулация, носи не метафоричен, а буквален смисъл, че ние самите и целият този свят около нас, който виждаме, чуваме и чувстваме, съществува в компютър, построен от някоя развита цивилизация“, казва философът Ник Бостром от Оксфордския университет, разяснявайки думите на Мъск.

Именно Бостром дава един от популярните аргументи в полза на хипотезата за симулация още през 2003 година. Той предполага, че членове на високо развита цивилизация, с невъобразима компютърна мощ, може да са решили да пуснат симулация на своите предци. Те вероятно биха имали възможността да пускат много такива симулации до точката, когато мнозинството от умовете вече биха били изкуствен интелект, т.е. до момента когато изкуственият интелект заменя оригиналните умове на предците. По статистическата логика на тази аргументация е много по-вероятно ние да сме сред симулираните умове.

Специалистите по квантова физика и физика на високите енергии Зохре Давуди, Сайлъс Бин и Мартин Савидж съвсем сериозно – с физически методи – са се заели да открият потвърждение на това, че самите ние и видимата от нас Вселена сме виртуален модел. Но изкуственият свят трябва с нещо да се отличава от истинския.

„За да оценим самата възможност за симулация, използвахме законите на квантовата хромодинамика – обяснява Сайлъс Бин. – Оказва се, че стремителният ръст на мощностите и производителността на компютрите наистина откриват потресаващи перспективи. Още след 140 години ще се появи възможност да се моделира един кубически метър всякаква материя с всички процеси в нея. А още след 410 години модел може да стане вече цялата Вселена.”

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.