Ако около детето има котка, това може да предотврати появата на астма по-късно

котка

Да имате домашен любимец като дете е страхотно, но по всичко изглежда, че ако изберете котка, това ще дойде с още един неочакван плюс. А именно, защита срещу някои белодробни заболявания, като бронхит, астма и пневмония.

В ново изследване учени са проучили генетичните и медицински данни от 377 деца от Дания, които са били диагностицирани с астма. Около една трета от децата са носили специфичния ген 17q21, който ги прави по-податливи на астма.

Но след като са били проучени и данните от средата на отглеждане на децата се оказало, че при тези от тях, които са имали около себе си котка, скоро след като са били родени, рискът е бил значително намален. Или, с други думи, ако сте лош късметлия и сте носител на рисковия ген, може да си вземете котка, колкото се може по-рано, за да намалите развитието на астма и други белодробни заболявания.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Невероятни факта за животните, които ще ви накарат да се усмихнете

Три истински истории за деца, отгледани от животни

10 животни, които изчезнаха през ХХ век

Учени: Кокошките са мислещи животни, интелигентни са колкото 7-годишно дете

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.