Активирането на ген в ключови органи може да забави стареенето

стареенеУчени от Калифорнийския университет в Лос Анжелис са успели да удължат живота на плодова муха, активирайки ген, наречен AMPK, пише Gizmag. Изследователите смятат, че откритието може да помогне за забавяне на стареенето и свързаните с него болести и при хората.

АМРК (аденозин монофосфат-активирана протеин киназа) е ензим, свързан с метаболизма, който се активира в отговор на ниски нива на клетъчна енергия. Въпреки че ензимът може да се открие в човешкото тяло, обикновено той не се активира в големи количества.


Учените са открили, че увеличаването на АМРК в червата на плодова муха увеличава продължителността на живота й с 30 процента – от типичните шест седмици до осем седмици. Най-важното е, че мухата е останала по-дълго време и в добро здраве, като ефектът не е бил ограничен само в органа на активиране.

“Доказахме, че когато активираме гена в червата или в нервната система, ефектът на забавяне на стареенето се разпространява извън органа, където е активиран”, казва Дейвид Уокър, който е страши автор на изследването. По думите му това означава, че е възможно да се забави стареенето в цялото тяло, включително мозъка, при активиране на гена в органи, които са по-лесно достъпни за манипулции.

инфо: actualno.actualno.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.