Алпийските ледници може да намалеят с над 90% до 2100 година

Алпийските ледници може да намалеят с над 90% до 2100
година, ако нищо не бъде направено за намаляване на парниковите газове, отговорни за глобалното затопляне, предаде Франс прес. Около четирите хиляди ледника в Алпите, които доставят вода на милиони хора, са застрашени от парниковите емисии. С помощта на климатични модели и измервания швейцарски учени са проследили еволюцията на ледниците при различни сценарии на затопляне, предава БТА.

Ако до няколко години парниковите емисии достигнат своя пик и започнат да намаляват до 2100 година, една трета от ледниците ще се запази. Но при сегашния темп ледниците почти ще изчезнат, предупреждава научната публикация.

„В песимистичния сценарий, в Алпите почти няма да има ледници през 2100 година, като ще останат само няколко отделни участъка на голяма височина, които представляват 50% или по-малко от сегашния ледников обем,“ обясни един от авторите на публикацията – каза Матиас Хус от Федералния технологичен институт в Цюрих. Каквито и усилия да се полагат за намаляване на емисиите, поне половината от ледниците в Алпите ще изчезнат.

„Ледникът е резервоар. Един ледник в добро състояние се топи през лятото и увеличава размерите си през зимата. По този начин, когато хората имат най-голяма нужда от вода, те я получават от ледниците“, каза Хари Зеколари от Технологичния университет в Делфт, Холандия.

„Ако ледниците изчезнат, губим тези резервоари. В Алпите това може да е преодолимо, на в Андите и Хималаите милиарди хора наистина разчитат на тази вода“, каза Зеколари. той подчерта също опасността от наводнения и свлачища, и последиците за туризма.

Ледниците в Алпите съдържат около 100 км3 лед, равно на 400 милиона олимпийски басейна вода. Но не само ледниците ще се стопят. В друга публикация в сп. „Нейчър“ се изчислява, че от 30 години топенето на ледниците по целия свят се е ускорило.

От 1991 до 2016 година ледниците са загубили 9 000 милиарда тона лед, което е повдигнало морското нивото с 2,7 см. Това са ледници в Аляска, Патагония, Арктика, които са по-големи от алпийските. „В световен план всяка година се губи около три пъти обема на ледниците в Алпите“, коментира ледникологът Еманюел Тибер.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Ноев ковчег под леда – банка за семена за 10 000 години

Как ще изглежда Земята след 5000 години?

Ледена епоха: Земята снежна топка

Климатичната война

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.