Американски лекар, болен от ебола, се върна в САЩ

вирус

Вирусът на ебола

На 2 август в САЩ е върнат американският доктор Кент Брантли, който се заразил с ебола в Западна Африка. Както съобщават местните медии, той станал първият човек в историята, който САЩ ще лекуват от тази изключително заразна и най-често смъртоносна болест.

Специалистите от университета „Емори“ в Атланта ще се опитат да помогнат на 33-годишния си колега. Брантли е върнат в САЩ със специален самолет, оборудван с блок за изолация на заразно болни. Той е откаран в клиниката към университета със санитарен автомобил под полицейски ескорт. От линейката до вратите на болницата Брантли е успял да се придвижи сам – в защитен костюм, предпазващ от разпространение на инфекцията.

Треската ебола в Либерия заразила и американската гражданка Нанси Райтбол, която също помагала в грижата за болните. Тя също ще пристигне в клиниката към университета „Емори“ за лечение в близките няколко дни.


В Западна Африка продължава епидемията от треската ебола. По данни на СЗО броят на жертвите на това заболяване в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия е над 730 души. Общият брой на потвърдените и възможни случаи на заразяване от началото на епидемията през февруари е надвишил 1300 души.

9По-рано тази седмица центровете по контрол и профилактика на заболяванията в САЩ препоръчаха на американците да не посещават Гвинея, Сиера Леоне и Либерия без крайна необходимост поради опасност от зараза. Миналата сряда американският Корпус на мира взе решение да преустанови мисията си в тези три африкански страни и да евакуира 340 доброволци.

Еболата е тежка остра вирусна инфекция, съпровождана от хеморагична треска, силна слабост, мускулни болки, главоболие и болки в гърлото. Следват повръщане, диария, обрив, нарушение на функциите на бъбреците и черния дроб и в някои случаи – както вътрешни, така и външни кръвотечения. Инкубационният период (интервалът между инфектирането и проявата на симптомите) варира от 2 до 21 дни.

Смъртността в резултат на заболяване от ебола достига 90%. Засега не съществуват ефективни методи за лечение или ваксина. Местните лекари и работещите в африканските страни хуманитарни организации заявяват, че губят контрол над ситуацията поради недостиг на хора, препарати и оборудване. СЗО обяви, че е изпратила още 120 медицински работници в Западна Африка за борба с епидемията.

В същото време САЩ могат да изпитат ваксина срещу ебола върху хора чак през септември. Това обявиха официални представители на американската организация Национални институти за здравеопазване на САЩ. По думите им работата над медицинския препарат се провежда вече няколко години, той демонстрира положителни резултати при опити на примати.

Антъни Фози, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, базиран в гр. Бетезда (щата Мериленд), пояснява, че първите данни за ефективността на ваксината при нейното използване върху хора ще бъдат получени следващата година.

След САЩ и Сърбия бие тревога заради ебола. Западната ни съседка е сериозно притеснена от настъпващия вирус и вече взима крути мерки, за да не допусне епидемията на своя територия. В Сърбия вече започнаха с мерките за борба с опасния вирус, срещу който ваксина няма!

„Белградското летище е най-заплашеното в района поради връзките си с местата, където пламна с епидемията“, каза пред репортери сръбският министър на здравеопазването Златибор Лончар, добавяйки, че летищата в Белград и Ниш ще бъдат поставени под засилен надзор и, че от днес ще бъде засилено присъствието на гранична санитарна инспекция.

„Ще предприемем всички необходими мерки, за да се предотврати появата на това заболяване и нейното евентуално разпространение в нашия регион“, заяви сръбският министър и добави, че ще държи под око и автомобилния транспорт. Лончар каза, че Световната здравна организация им изпратила подробни насоки и препоръки за следене и контрол.

„Появата на еболата би била безпрецедентен проблем за нас и нашата държава, тъй като лек за нея няма. Затова можем само да изпълним препоръките на Световната здравна организация“, заключил Лончар. В Хърватия също взеха засилени мерки за сигурност и санитарен контрол срещу ебола още през април. Властите контролират всички гранични точки и следят изключително внимателно гражданите, които са преминали през страните от Африка, където пламна заразата.

Що се отнася до скъпата ни родина, здравни светила в България твърдят, че директна опасност от ебола засега няма. Предвид факта, че Сърбия, Хърватия и Македония вече взеха мерки за сигурност срещу болестта, може би е крайно време да бъдат предприети превантивни мерки по граничните пунктове и летищата, за да избегнем евентуални рискове от разпространение на заразата.

инфо: http://megavselena.com/http://www.razkritia.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Peta 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.