Амулетите от Арслан Таш защитавали хората от демоните на нощта

Изображение: ancient.eu / drevnite.com/

Културата на финикийската цивилизация е една от най-вдъхновяващите и влиятелни в Древния свят. Чрез морската търговия в продължение на много векове финикийската писменост, език и култура се разпространила в много краища на Европа и Близкия изток. За археолозите и любителите на история разнообразните митологии и вярвания на семитските цивилизации на Близкия изток винаги са били голям източник на знания и вдъхновения. Разкопките на големите древни метрополии в този регион са довели до откриването на множество чудесни произведения на изкуството. Но какво да кажем за артефактите, които са свързани конкретно с живота и вярванията от ежедневието на древните общества? Уникалните и загадъчни амулети от Арслан Таш ни дават представа именно за това. В най-общ смисъл амулетите от Арслан Таш са функционирали, като защита от свръхестествения свят, особено от демоните на нощта!

Произходът на Арслан Таш – град погребан в пясъците на времето

Древният град Арслан Таш е разположен в съвременна Сирия, в северната област Алепо и близо до град Айн ал-Араб (Кобано). Арслан Таш, благодарение на своето местоположение е бил важен център, известен още като Хадату (означаващ „Нов град“ на арамейски). Този град, като център на арамейско царство е завладян от асирийците през IX в. пр. н.е. Хадату е бил дом на няколко култури и цивилизации и той непрекъснато се издигал до статута на важен град през асирийския период. Той се намирал близо до древния хетейски град Масувари (Тил Барсип, съвременен Тел Ахмар), на около 25 километра, на левия бряг на река Ефрат. Хадату се радвал на добри отношения с всички големи градове в региона и южните части на Анадола. Днес този град е известен, като Арслан Таш. На турски Арслан Таш означава „Каменният лъв“. Името идва от монументалната скулптура на асирийски лъв, която охранява древната порта на града. Но лъвът не е единственото нещо, което е открито на това древно място. От първите разкопки, през 1836 г., а и след това отново през 1928 г., мястото е дало много забележителни древни артефакти, включително и така наречените амулети от Арслан Таш.

Амулетите от Арслан Таш са закупени през 1933 г. от граф Робърт Дю Меснил Дю Бюсон, френски историк и археолог. Докато посещавал мястото на древния Хадату, Бюсон се сближил с местен селянин, който му предложил да му продаде амулетите. Те били закупени на много ниска цена и е много вероятно селянинът просто да ги е откраднал от обекта. Така или иначе, Дю Бюсон направил покупката си. Той обявил това откритие през 1937 г. на среща на Националното общество на френските антиквари. Подробните описания и проучванията на амулетите са публикувани през 1939 г. в Melanges Syreins.

Мощно заклинание за защита на дома

Написаното върху амулетите от Арслан Таш е с арамейска писменост, която произлиза от древната финикийска азбука. Това показва ясен преход от древната ханаанитска и арамейска писменост в по-класическият и вид. Езикът на надписите е финикийски, но написан с арамейски знаци. Текстът бил обект на обширни изследвания, които обхващат десетилетия. Въпреки, че използваният език е финикийски, текстът има и няколко заети думи от арамейският, като на места учените откриват и арамейска морфология. Повечето от тях са съгласни, че написаното е дело на арамейски писар.

Самото заклинание е мощно заклинание за защита на дома. То е предназначено да предпази носителя от демони и по-специално от демони на нощта, които нямало да бъдат в състояние да влязат където и да било, щом там е носителят на амулета. Целият надпис разкрива интересната вяра в съюза между носителя и самия Космос, който той можел да използва като начин за налагане на заклинанието.

От първата част учените различават няколко интересни аспекта. Първо там се говори, че амулета осигурява защита срещу демоните на нощта. Те са наричани „летци, удушители на агнета“ и са сходни с домонът Ламашту в месопотамските вярвания. Заклинанието се позовава на божество, известно като Сасам. Това божество е обвито с мистерия, тъй като рядко е било призовавано или споменавано. Общоприето е схващането, че Сасам е защитно божество, което било призовавано да помага на хората. Някои казват, че Сасам е божество от несемитски произход, известно от асирийски текстове, като Шашмай.

Богинята Ашера, както и Бог Ел също се споменават в заклинателния текст. Друго уникално божество за което се говори е Хорон. Той е божеството покровител на подземния свят, както и неговият брат близнак Мелкарт – господар на моретата и мореплаването, той е и главно божество на град Тир в днешен Ливан.

Като цяло заклинанието има за цел да защити носителя на амулетите от демоните и да им попречи да влязат в неговото домакинство. В него се посочва, че носителят е защитен от самите Ел и Ашера, както и от Баал, който тук носи по-стар, угаритски епитет „Властелин на Земята“, както и от бог Хорон и неговити жени, обитатели на подземния свят. Заклинанието заповядва на демоните на нощта да се махнат от дома на носещия амулета и да изчезнат през вратата или под прага й. Това разкрива интересна вяра в значението на прага за древните цивилизации. Прагът е била важна част от къщата, която имала и ритуално значение. Смятало се, че такива мощни заклинания и магии пречели на злите духове и не им позволявали да прекрачат прага и да влязат в дома.

Дали амулетите на Арслан Таш трябвало да се насят около врата?

Водещи учени продполагат, че тези амулети не са били предназначени за носене от човек. Тъй като те са доста големи и обемисти и предвид вида на заклинанието се смята за очевидно, че те били защитен талисман за дома и били предназначени да се окачат над вратата, място с ритуално значение, където демоните на нощта могат да видят заклинанието.

Освен това текстът дава важен поглед върху вярванията на древните семитски култури. Обикновеният народ имал богат набор от вярвания, както се вижда и от акцента върху демоните на нощта. Закачен на вратата или на прага на дома амулета ясно предупреждавал нощните посетители да бягат. И ако те не се били „вслушали“ в това предупреждение, щели да бъдат победени от мощта на светлината от сутрешното слънце.

Слънцето срещу нощта

Morkadis

Цивилизациите на Близкия Изток безспорно са едни от най-старите и най-вдъхновяващите в Древния свят. От тези пустинни региони и плодородни речни долини се разпростират култури и технологии, които оформили света такъв, какъвто го познаваме днес. И финикийските, арамейските, асирийските и ханаанските митологии се припокриват. За хората, които знаели малко за природата, със сигурност вярвали много в свръхестественото. Енигматичните заклинания и защитни амулети от Арслан Таш дават ценна представа за това как света на свръхестественото и профанното са взаимодействали в ежедневието още преди векове.

източник: drevnite.com

Вижте още:

Направете си домашен талисман с червен конец

Най-демоничната и озадачаваща пещера в България крие неподозирани и смъртоносни тайни

Заклинанията са стари като самото човечество

Хоровите очи защитават от злото и след смъртта

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.