Археолог обясни има ли наистина вампири в България

вампир

Имало ли е вампири в България? На този въпрос отговори пред БНР историкът и археолог доц. д-р Петър Балабанов.„Вампири има в Холивуд, в европейския фолклор, започвайки от античния Рим. Има безброй образи на митични същества, които са имали някои вредни за хората навици, но вампири наистина няма”, заяви той.

Балабанов допълни още: „Ние нямаме никакви исторически данни, нито археологически, за същества от типа на вампирите. Това, което ние намерихме в Дебелт, бяха много странни погребения, извършени според християнски ритуал, добре запазени скелети, но заковани с пирони. Намерихме аналогии във военните гробища на римските легиони в Германия и в Швейцария. Предполагаме, че това е един от вариантите на ритуал за предотвратяване на възкръсване”.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.