Археолози с лазери откриха тайна стая в Голямата пирамида в Гиза

пирамиди 1

След ново проучване с най-модерна лазерна апаратура на Голямата пирамида в Гиза, международен екип от археолози обяви, че е открил тайна стая в 4500 годишното египетско чудо.

Медхи Теиоби  президент на института Heritage Innovation Preservation, който е начело на проекта за сканиране на голямата пирамида съобщи, че екипът е използвал инфрачервена томография, с която е установил скрито помещение в пирамидата. Сега археолозите прецизират точното място на скритата стая, съобщава италианският вестник La Stampa.

Бившият египетски министър на античното наследство, Захи Хауас е по-предпазлив, като уточнява, че засега откритото е просто „аномалия или някаква кухина между камъните“.

Голямата пирамида или още известна като пирамидата на Куфу, фараон от четвъртата династия, е построена между 2580 и 2560 година преди Христа. Десетки години и археолози, и авантюристи търсят несметни съкровища скрити от фараона в пирамидата, при това с далеч не така съвършени като лазера инструменти.

Още през 820 година след Христос халифът ал-Маамун започва да копае тунели в стените на пирамидата, за да търси скритото в нея. През 19-ти век египтолозите Ричард Визе и Джовани Кавиля използват динамит за да изкопаят дупки в стените на пирамидата. Без успех.

Сега археолозите разчитат новата лазерна технология да им помогне да стигнат до тайните на пирамидите в Долината на кралете. Британският египтолог Николас Риивс обяви своята теория, че останките на египетската кралица от 14 век преди Христа, Нефертити, са скрити в тайна камера в пирамидата на фараона Тутанкамон. Сега екип от археолози от университета в Торино ще използва методи подобни на тези при медицинските скенери, създаващи магнитно поле, за да изследва пирамидата още веднъж.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Стоян Богданов 7 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.