Астероид може да ни удари след 8 века

астероид

Астрономи предупреждават, че огромен астероид се е насочил към Земята и може да удари планетата ни, пише Sunday Times.
За щастие, ако подобно нещастие се случи, то ще стане след повече от 800 години, успокояват учените.

Астрономите определят астероида 1950DA като неподчиняващ се на законите на физиката. Той не се подчинява на гравитацията благодарение на силите на Ван ден Ваалс. Върти се толкова бързо, че би трябвало да се разпадне, но някак остава цял и  траекторията му е насочена към Земята. Именно кохезионните сили на Ван ден Ваалс го запазват.


Силите на Ван дер Ваалс осигуряват сцеплението между молекулите. Те възникват от привличането на частици с обратни заряди. Свързани са с размера на атомите и молекулите и колкото по-големи са частиците, толкова по-големи са силите.

Астероидът е изследван от астрономи от университета на Тенеси. Той е с диаметър около километър, а скоростта му е 15 км/ч по отношение на Земята.

Вижте още: 

АСТЕРОИДА, СТАНАЛ ПРИЧИНА ЗА ИЗМИРАНЕТО НА ДИНОЗАВРИТЕ, МОЖЕ ДА Е ПОСЯЛ ЖИВОТ НА МАРС

инфо: http://www.obekti.bg/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.