Проф. Ангелов: Интересът към ваксината на АстраЗенека спадна драстично, обмисля се изтеглянето ѝ

pixabay.com

Днес пристигнаха над 62 000 дози от ваксината на Пфайзер. От сега всеки понеделник ще пристигат по толкова. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на брифинг, предаде репортер на Novini.bg.

Днес обсъдихме няколко проблема. Едно от тях бяха опашките от общопрактикуващи лекари пред СРЗИ за ваксини. Ще изготвим алгоритъм за подобряване на логистиката. Коли на МВР могат да бъдат използвани за логирстиката на ваксините от РЗИ до лекарските кабинети. Не приемам обвиненията, че не е създадена логистика, посочи той.

По думите му избор на ваксини ще има от месец май.

„Другото неприятно за мен е, че хора се викат с смс във ваксинационен център и той не работи. Ваксините, които са налични са на АстраЗенека, недостатъчни са тези на Пфайзер. Пациенти се викат с есемеси във ваксинационни центрове, които не работят. Причините са – недостатъчно количество на „Пфайзер“. Колегите знаят, че нямат ваксини. Есемесите са пуснати и се получава равален телефон. Интересът към „Астра Зенека“ спадна до нулево ниво. Единици са тези, които искат да си я поставят, въпреки че тя е безопасна“, обясни здравният министър.

„Какво трябва да направим с хората, които имат първа игла. И какво със хората, които желаят да си поставят втора доза. Това трябва да решим веднага. нито една ваксина не е изхвърлена. Всички се съхраняват“, поясни проф. Костадин Ангелов. Според него, системата за записване на граждани, ще продължава да работи, докато се изчерпи необходимостта от поставянето на ваксини.

„България е държавата, която ще получи най-голямо количество ваксини. И това го дължим на премиера Борисов и на неговия авторитет“, каза здравният министър.

„Ако няма интерес към ваксините, те ще бъдат изтеглени. Спрямо договорите, които имаме с Европейската комисия, ще преценим какво да се прави с тях. Ще се съхраняват в хладилници и ще се прецени как ще се процедира по-нататък. Не сме изхвърлили или прахосали нито една доза ваксина“, категоричен бе министър Ангелов.

Системата в момента работи в ненормална среда. Тя ще работи до средата на годината, докато изкореним това заболяване, допълни той.

Проф. Ангелов изтъкна, че България е държавата, която ще получила най-много ваксини от ЕС. Здравният министър каза още, че вярва във ваксините.

източник: novini.bg

Вижте още:

Семейство със съдебна жалба за непредумишлено убийство след ваксинация с „АстраЗенека“

СЗО не подкрепя идеята за ваксинационни паспорти за пътуване

Русенец: Астра Зенека не е безопасна ваксина. Рискувате много с нея. Казвам ви го от личен опит!

Хонконг спря от употреба две партиди от ваксината на Пфайзер

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.