Астрономи: Необичаен феномен се случва с всички галактики във Вселената

галактика

Учени от Международния център за радиоастрономически изследвания в Австралия установиха, че астрономически обекти във външните краища на всички галактики извършват една обиколка около центровете им за около 1 милиард години, съобщи Лента.

Този феномен противоречи на традиционното виждане, че галактики с едни и същи размери могат да се завъртат с различна скорост. По думите на учените, той е характерен за всички звездни системи, независимо от радиуса на техния диск. Това се обяснява с факта, че всички галактики с еднакви размери притежават една и съща средна плътност. „Невъзможно е да се открият бързо завъртаща се плътна галактика и по-малко плътна галактика със същите размери, която се завърта по-бавно“, заяви ръководителят на екипа Герхард Мойрер.

Учените освен това изяснили, че в края на галактичния диск има не само млади звезди и междузвезден газ, а и стари звезди, както предсказваха някои модели. Резултатите от изследването са качени на сайта Phys.org.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Учени искат да създадат нова вселена в лаборатория и вероятно биха могли…

Laniakea – там, където се намира нашата галактика

В нашата галактика може да има 500 000 обитаеми планети

Учените: Вселената не би трябвало да съществува

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.