Астроном любител съзря най-старото небесно бяло джудже

Зоркото око на астроном любител съзря най-старото известно бяло джудже – компактна „изгоряла“ звезда в ранен стадий от съществуването си, което освен това има пръстени от отломки и прах, предаде ДПА.

Мелина Тевно е сред 150-те хиляди доброволци, които помагат на НАСА в търсенето на кафяви джуджета – обекти по-големи от планети и по-малки от звезди, сред изображенията, предоставени от инфрачервения телескоп WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) в рамките на проекта „Светове в задния двор: Планета Девет“ (The Backyard Worlds: Planet Nine).

Въпросният граждански научен проект стартира преди две години с призив към космически ентусиасти да подпомогнат търсенето на близки звезди с ниска маса. От НАСА се надяват, че засичането им може да допринесе за откриването на хипотетичната Планета Девет, за която се смята, че „обитава“ периферните райони на Слънчевата система, отбелязва сайтът Реджистър.

Вместо на кафяво джудже, Мелина Тевно се натъква на друго космическо съкровище. Обектът е твърде ярък и отдалечен, за да отговаря на характеристиките на кафяво джудже. На помощ се притичва екип от астрономи, който прави наблюдения с един от най-големите телескопи в света – обсерваторията „Кек“ на Хаваите.

Астрономите откриват на 145 светлинни години в съзвездието Козирог звезда с кодово наименование LSPM J0207+3331 или вкратце J0207, заобиколена от прашни пръстени. Съдейки по температурата й – 5800 градуса Целзий, тя е на около 3 милиарда години и отговаря на характеристиките на бяло джудже.

„Това бяло джудже е толкова старо, че какъвто и процес да е „подхранил“ пръстените му, той се е случил преди милиарди години“, пише астрономът Джон Дибис, съавтор на публикацията, поместена в сп. „Астрофизикъл джърнъл летърс“.

Обектът J0207 озадачава учените, тъй като не е обичайно бяло джудже да запази пръстените си толкова дълго време.

Откритието кара специалистите да преосмислят моделите на планетарните системи и освен това може да им помогне да научат повече за далечното бъдеще на Слънчевата система.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Млечния път се рее в космоса като гигантска спирала

Китай прати човешки гени в космоса, ще се запазят 1000 години

Науката обяснява: възможен ли е сексът в Космоса?

Първият музей в Космоса ще е на Луната

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.