Астро: НАСА взе проба от астероида Бену

pixabay.com

Космически апарат на НАСА извърши операция по вземане на проба от повърхността на астероид, на първата по рода си мисия за американското космическо ведомство, съобщиха световните агенции, предава БТА.

Сондата ОЗИРИС-РЕКС се приближи със скорост 10 см/сек до астероида Бену, който се намира на 320 милиона км от Земята. Операцията беше извършена в автоматичен режим, защото поради голямото разстояние сигналът от Земята до сондата стига за 18.5 минути. „Контакт потвърден“ … „Вземането на проба приключи“, обяви НАСА по време на директно излъчване на операцията .

„Всичко премина отлично“, заяви няколко минути след това ръководителят на мисията Данте Лорета, цитиран от Франс прес. „Тази вечер написахме страница от историята“, добави той, силно развълнуван.

Според програмата на полета сондата, достигайки няколко метра от Бену, разгръща роботизираната си ръка, изстрелва азот под налягане, за да оголи повърхността, и засмуква разлетелите се частици с диаметър най-малко 2 см, преди да се отдалечи от астероида. Експертите се надяват да бъдат събрани най-малко 60 грама проба от повърхността на Бену по време на тази операция, продължила десетина секунди.

Операцията беше извършена в предварително избрана точка – кратер с диаметър около 20 метра в северната част на астероида. Диаметърът на самия астероид достигна 500 метра, съобщи ТАСС.

Сондата ОЗИРИС-РЕКС беше изстреляна през септември 2016 г, достигна астероида Бену в началото на декември 2018 г. и направи снимки на цялата му повърхност. В сайта на НАСА се отбелязва, че Бену е в категорията на потенциално опасните астероиди: шансовете му в следващия век да падне на Земята са едно към 2700.

източник: novini.bg

Вижте още:

Астероидът изтребил динозаврите e ударил Земята със силата на 10 млрд. атомни бомби

Учени планират да превърнат астероиди в станции за гориво

Астероиди са се приближили 80 пъти до Земята през август

Гигантски сблъсък между астероиди преоформя живота на Земята преди 466 млн. години

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.