Атлантида от Бермудския триъгълник ще си остане тайна

7

Загадъчното изчезване на кораби и самолети в Бермудския триъгълник отдавна вълнува учени и обикновени хора. Скептиците твърдят, че изчезванията в Бермудския триъгълник не са по-чести, отколкото в други райони на Световния океан. Но наблюдения и разкази на очевидци сочат, че това не е съвсем обичайно място.

Бермудският триъгълник представлява район в Атлантическия океан, където по странен начин изчезват кораби, престават да работят уредите за навигация, а претърпелите корабокрушение почти никога не се откриват. Мястото е ограничено от триъгълник, чиито върхове се явяват Пуерто Рико, Маями и Бермудските острови.

Изследователите издигат различни версии на тайнствените явления, които се случват в Бермудския триъгълник. Сред възможните причини за изчезвания са разглеждани ултразвук, блуждаещи вълни и изхвърляне на метан от дъното на морето. Преди няколко дни геолозите от Арктическия университет на Норвегия обявиха, че са открили потвърждение на последната версия.

Изхвърляне на метан потапя корабите?

Изследователите са открили необичайни кратери край бреговете на Норвегия, разположени на 45-метрова дълбочина. Учените смятат, че тези кратери са се появили в резултат на пневмотапи, предизвикани от разлагането на газохидрати. Струпалите се мехури газ създават газов вулкан, който напомня на тапата на шампанско. Макар че откритите кратери се намират далече от Бермудския триъгълник, учените смятат, че в загадъчната зона действат аналогични процеси.

Обемът на газа при преход от твърдо в газообразно състояние се увеличава 150 пъти, поради което водата в океана се нагрява и корабът потъва във водата с голямо съдържание на газ. Взривовете създават силна вихрова атмосфера над океана, поради което се случват и авиокатастрофи, смятат изследователите.

Засега тази версия е сложно да се провери, тъй като се крие в морските дълбини. И все пак норвежките учени възнамеряват да продължат наблюденията на откритите кратери в Баренцово море, които действат по същия начин.

Но докато тази версия не е доказана, други теории не може да се изхвърлят от сметките. Една от най-популярните теории за гибелта на кораби са инфразвукови сигнали. Привържениците на тази версия смятат, че океанът в тази част е способен да произвежда инфразвукови сигнали, предизвикващи паника у екипажа. Сигналите били толкова плашещи, че хората дори са способни да се хвърлят зад борда. Този звук въздейства и на самолетите.

Тайнствената Атлантида

Според една от алтернативните версии на дъното на Бермудския триъгълник се крие митичната цивилизация Атлантида. Според легендите най-нужните и могъщи вещи от тази цивилизация са били монокристалите. Те са били източник на енергия се прилагали във всички сфери. Привържениците на тази версия смятат, че един от тези кристали лежи на дъното. Той периодично се подхранва с енергия и погубва кораби и самолети.

В същото време скептиците смятат, че Бермудският триъгълник е само мит, сътворен от фантастите. А историята за Атлантида е измислица на хора с богато въображение, подгрявана от журналисти и прочие любители на сензации. Бреговата охрана на САЩ и Lloyd’s споделят същото мнение.

Но през 2001 година Полина Залицки и съпругът ѝ Пол Вайнцвейг са открили с ехолокация древен потънал град на дъното на Бермудския триъгълник. Изследователите, които видели тези изображения, отбелязали, че това са невероятни постройки.

Морският археолог Мануел Итуралде казва, че по предварителни оценки трябва да са изминали 50 000 години, за да потънат тези образувания на такава дълбочина. „Преди 50 000 години нто една от културите, които познаваме, не е имала архитектурни способности, за да построи такъв комплекс от сгради“, казва той.

Но независимо от уникалността на находката Фондът за изследване на антики и мормонско образование е обявил откритието за еретично. Във Фонда заявили, че не препоръчват по-нататъшни изследвания, като отбелязали, че градът може да се окаже естествено образувание.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

ВЕЧНОТО ТЪРСЕНЕ НА АТЛАНТИДА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.