Батерия на 175 години не се изтощава и никой не знае защо

батерия

*Снимката е илюстративна

В лабораторията Кларендън на Оксфордския университет има звънец, който не е спирал да звъни през последните 175 години, пишеMotherboard. Той се захранва от една батерия, която е монтирана през 1840 година. Изследователите биха искали да разберат от какво е направена батерията, но се страхуват, че отварянето на звънеца ще им попречи да разберат още колко време ще издържи.

Езичето на звънеца се движи напред-назад постоянно и бързо. Учените от университета са изчислили, че Оксфордският електрически звънец, както се нарича официално, е звъннал около 10 милиарда пъти.

Енергията му идва от една от първите батерии, наричани сухи батерии. Те са изобретени в началото на 19-ти век, като основните им съставки са сребро, цинк и сяра.

Възниква въпросът дали не е неприятно да си покрай звънец, който не спира да звъни, и то от 175 години? Всъщност в момента волтажът е толкова слаб, че човешкото ухо не може да улови звука и се вижда само движението на езичето.

инфо: focus-news.net

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.