Били ли сте на този площад? Казват, че е най-красивият в Европа

Големият централен площад на Мадрид се намира в сърцето на Хабсбургски Мадрид – най-старата част на града. Със своята богата история, той е идеалното място да започнете разходката си из един от най-очарователните райони на испанската столица.

Докато сте там си отделете време да хапнете или да пиете кафе на някоя от слънчевите тераси, да си купите сувенир в някое магазинче, да наблюдавате уличните музиканти и артисти и да потънете в богатата история на града.

Според много туристи, това е един от най-красивите, ако не и най-красивият площад в Европа.

Преди Мадрид да се превърне в града, който познаваме днес, пълен с широки булеварди, той е имал много малки улички и алеи. Пласа Майор е създаден на мястото на бившия Пласа дел Арабал, където до края на 16-и век се е провеждал популярният пазар на Мадрид, съобщава esmadrid.com.

 

Когато крал Филип II преместил испанския кралски двор от Толедо в Мадрид през 1561 г., той започнал да планира преустройството на площада. Но той бил завършен, когато неговият син и наследник Филип III бил на власт. Той е проектиран от архитект Хуан Гомез де Мора, който придава архитектурно оформление на това открито пространство, което да се използва за провеждане на най-различни събтияи – от местни празници и борби с бикове до църковни служби, коронации и дори понякога публични изгаряния от Испанската инквизиция.

Каса де ла Панадерия

В единия край на площада се намира Каса де ла Панадерия. Тя е построена около Диего Силеро около 1590 г. Днес само мазето и приземният етаж са останали от първоначалната постройка.

Откакто е построена, тя е служела за главна градска пекарна, кралски покои, Кралска академия за изящи изкуства „Сан Фернандо“ и историческа академия. Днес там се намира туристически информационен център „Пласа Майор“ и Тоемда Каса де ла Панадерия – магазин за сувенири, изработени от местни занаятчии.

Фасадата ѝ е покрита с изящни фрески, създадени през 1992 г. от художника Карлос Франко, които изобразяват митологични фигури, свързани с историята на Мадрид, като богинята Кибела.

Арко де лос Кучийерос

През вековете много пожари са избухвали на площада и са нанасяли големи щети. Най-опустошителният е от 1790 г., когато голяма част от него е унищожена. Той е построен наново от Хуан Вилануева (архитектът на музея „Прадо“ и Кралската обсерватория), който направил кардинални промени и направил площада Пласа Майор такъв, какъвто го виждаме днес.

Morkadis

Освен че намалил броя на етажите на сградите до два, той го затворил и от четирите страни и построил девет арки, от които да се влиза в него. Най-извеестната и впечатляващо изглеждаща е Арко де лос Кучийерос. Нейните стъпала водят до Кале де лос Кучийерос. От двете страни на тази улица има сгради, които са по-високи от другите в района, а фасадите им са наклонени, защото са служели за подпори.

Тя получава името си – Кучийерос, от местните ножари, чийто работилници били тук и които осигурявали ножове за касапите на площада.

Срещу Каса де ла Панадерия – от другата страна на площада, ще откриете Каса де ла Карнисерия. Нейната архитектура е почти копие на сградата отсреща, а миналото е била използвана от касапската гилдия и за място, където се съхранявало месото и продавано на хората. Днес в Каса де ла Карнисерия се намира Хотел Пестана Пласа Майор.

Статуята на Филип III

Статуята на конник в средата на площада е на крал Филип III. Тя е започната от фламандския скулптор Гламболоня и завършена от негов ученик, италианския скулптор Пиетро Тача през 161 г. Първоначално се е намирала на входа на Каса де Кампо Парк, но през 1848 г. кралица Изабела я преместила на Пласа Майор.

източник: pochivka.blitz.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.