Британски учен разчете загадъчния ръкопис на Войнич

НЕЗЕМНИ: Растенията в книгата нямат аналог на Земята.

Ученият Джерард Чешър от Бристолския университет
в Англия разгада езиковата система на ръкописа на Войнич, съобщи сп. Romance studies.

По мнението на учения, манускриптът е написан на мъртвия проторомански език, който бил разпространен в цялата европейска част на Средиземноморието. Чешър превел няколко фрази от ръкописа.

Той заключил, че знаковата му система е по-сложна и по-малко интуитивна в сравнение с други писмености. С това се обясняват рядкостта й и бързото й остаряване. В ръкописа е използвано съчетание на умрели езици, включително разговорен латински. Сред другите уникални характеристики на манускрипта са наличието на неизвестни символи, липсата на специални препинателни знаци и присъствието на двойни съгласни, като дифтонги, трифтонги, квадрифтонги и дори квинтифтонги, които се използвали за обозначаване на определени звуци.

Чешър смята, че за дешифриране на ръкописа е нужно да се опознаят граматически правила. Той изследвал различни варианти на ключови символи, използвани в ръкописа, и съответствието им с широко използвани символи в съвременните езици. Освен това превел текстове, съпровождащи изображения в ръкописа. Оказало се, че текстовете са посветени на къпането, медицинските растения, вулканичните изригвания, астрологията и други теми.

Ръкописът на Войнич е написан през 15-и век от неизвестен автор. Артефактът е открит през 1912 г. от антикваря Уилфрид Войнич във Вила Мондрагоне.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Така ще дойде краят на света според ръкописите от Кумран

Историци откриха загадъчен древен ръкопис за крал Артур

Пикатрикс – средновековен ръкопис по астрология, практическа магия и талисмани

10 кодирани ръкописа, неразгадани и до днес

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.