Българка e единствената жена-професор с инженерна специалност в Япония

2 1Българка покори върховете на научните среди в Япония. Румяна Ценкова е единствената жена-професор с инженерна специалност в страната на изгряващото слънце, информира БГНЕС.

Любовта към науката отвежда Румяна в един от Императорските университети в страната на изгряващото слънце. За 6 месеца научава основите на трудния език. Следват няколко дисертации. Малко преди да се върне у нас получава предложение за постоянна работа в университета в Кобе. От 2006-та Ценкова е професор и помага на японските жени да се развиват в научните среди.

„Университетите в Япония се ръководят от мъже и може би затова жените по-трудно успяват да се развиват в научните среди. Нещата не стават бързо, а с много подготовки и на малки стъпки. Не усещам дискриминация. Вярно е, че не ме питат за всичко, но като кажа нещо на катедрен съвет – слушат ме,“ обяснява Румяна.


Професор Ценкова изследва влиянието на невидимата светлина върху лечението на животни. Засега няма намерение да се връща у нас. „Няма значение къде съм, няма значение. Аз винаги ще бъда българка и няма значение дали ще съм в България или ще съм в Япония или в Америка. На всеки човек му е дадено нещо и трябва да си го намери. Аз мисля, че съм си го намерила моето.“

Ценкова се старае да запази добрия имидж на родните учени в Япония. На другия край на света най-много й липсват приятелите и красотата на родината.

инфо: trud.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.