Ваксина срещу COVID-19? Илон Мъск казва „В никакъв случай“

На фона на продължаващия ръст на новозаразените с коронавирус в САЩ бизнесменът и предприемач Илон Мъск отново публично се противопостави на идеята, че COVID-19 крие рискове.

В широкообхватно интервю с журналистката Кара Суишър, главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX заяви, че няма никакво намерение да ваксинира себе си или децата си срещу вуруса, дори и да има налична ваксина.

Той също така отказа да коментира дали се чувства длъжен да плаща на онези си служители, които предочитат да останат у дома заради рисковете от пандемията, избягвайки по този начин опасността от заразяването с вируса.

„Аз не съм в рисковата група за COVID-19, нито децата ми“, заяви Мъск по време на епизода на подкаста „Sway“ на New York Times.

Мъск отдавна си е изградил публичния образ на ексцентричен предприемач, който винаги знае повече от експертите и не се страхува да предлага противоречиви мнения. Затова и вместо да се съгласи на ваксината, той предлага друг план.

Според него трябва да се откажем от идеята за общите национални карантини, като вместо това изолирани да бъдат само хората в рисковите групи, които биха били най-податливи на вируса и той би им повлиял най-тежко. И според него тези хора трябва да бъдат оставени вкъщи, „докато бурята отмине“.

Когато Суишър контрира Мъск с въпрос за това, че в неговия план е възможно много хора все пак да умрат заради вируса, той отговаря просто и откровено: „Всички умират“.

„Въпросът е какво в по общ план действа по-добре“, коментира бизнесменът, добавяйки че масовите блокади не са постигнали целта си да спрат пандемията и затова в момента сме в ситуация без печеливши.

Това не е първата реакция срещу системата на масова блокада от страна на Мъск, който през април публикува на профила си в Twitter, че заповедите за оставане у дома на практика представляват „домашен арест“.

Ако някой от работниците му му каже, че идването на работа ще изложи семейството им на риск, Мъск казва, че просто ще им заяви да си „останат вкъщи“. Предприемачът отказва обаче да уточни дали се чувства длъжен да им плаща въпреки това. А когато Суишър го притиска да ѝ отговори, Мъск заплашва, че ще прекрати интервюто.

„Нека просто продължим… Кара, не искам да влизам в дебат за COVID, за тази ситуация… Ако искате да прекратите подкаста сега, можем да го направим“, заявява той.

Милиардерът се прицели и в друг от най-богатите хора на света – Бил Гейтс. В края на юли в едно свое интервю Гейтс казва, че Мъск трябва да се придържа към това, от което разбира, вместо да говори за ваксини.

„Илон се опитва да прави възможно най-безумните коментари. Той въобще не се занимава с ваксини. Прави страхотна електрическа кола и ракетите му работят добре, тъй че може да говори за това. Надявам се да не се обърква и да коментира теми, които не разбира“, коментира Гейтс.

На това сега Мъск отговаря в типичния си груб стил.

Morkadis

„Хей, тъпак, ние всъщност правим машините за ваксини за CureVac – компанията, в която сте инвестирали“, заявява главният изпълнителен директор на Tesla.

Мъск не за първи път влиза в такава непряка конфронтация със съоснователя на Microsoft.

Когато по-рано този месец Гейтс публикува своите съмнения относно потенциала за електрически превозни средства при пътувания на дълги разстояния, Мъск написа в Twitter, че Гейтс „няма представа за какво говори“.

източник: webcafe.bg

Вижте още:

Бил Гейтс може да стане първият трилионер в света

Илон Мъск иска да засели 1 милион души на Марс

Илон Мъск: Светът е компютърна симулация

12 любопитни факта за Бил Гейтс

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.