Вашето обоняние е по-силно, отколкото мислите

нос

От векове хората имаме слаба репутация като сила на обонянието. Въпреки, че можем да видим повече цветове отколкото средния бозайник, нашите носове просто не са на едно ниво с носовете на кучетата и зайците, например.

Да, със сигурност ароматите на кафето и сутрешния пай са прекрасни. Но интелигентните хора са надраснали нуждата да си пробиват път в живота с усещане на миризми. Или поне така твърди преобладаващата теория.

Но проф. Джон Макган от Ратгърс смята, че това е погрешна представа, която датира от 19 век.

Според него е крайно време да се сложи край на този мит. Хората имаме почти същия брой неврони в мозъка, отговорни за усещането на миризми, колкото и мишките и къртиците.

Кучетата може да са по-добри от нас в мирисането на телесни миризми но хората са по-добри в улавянето на богатството на миризми като тези на виното, парфюма и коняка.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.