Вече никой извън Русия не знае какво става в Чернобил

pixabay.com

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) официално обяви, че вече няма данни за случващото се в Чернобил. Информацията беше потвърдена от Reuters и Kyiv Independent.

МААЕ е загубила връзка и не получава данни от системите, инсталирани да следят какво се случва в хранилищата на експлоадиралата през 1986 атомна централа. Тези системи за сигурност подават данни дистанционно и чрез тях се следи какво се случва в съоръженията на централата.

Още вчера (8 март), украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че украинските екипи, които се грижат за Чернобил и за най-голямата АЕЦ в Европа – Запорожката, са откъснати от света и няма връзка с тях. Зеленски предупреди, че тези централи са де факто под руски контрол, че руснаците са обкръжили съответните съоръжения и че украинските специалисти буквално са се барикадирали. Какво чака светът, попита украинският президент и предупреди, че руснаците, които са в двете АЕЦ, не са ядрени физици.

Междувременно украинският енергиен министър съобщи, че украинци, работещи в АЕЦ Запорожие, са били пленени и измъчвани. Министърът твърди, че там има 500 руски войници и 50 единици военна техника.

източник: actualno.com

Вижте още:

За първи път в историята: Дрон влезе под саркофага на АЕЦ Чернобил (видео)

Изоставеното летище на Никозия – по-зловещо и от „Чернобил“ ВИДЕО

Чернобилските „бабушки“ – жените, които отказаха да напуснат радиоактивната зона

НЛО над Чернобил спасява Европа

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.