Вещерските кръгове и други загадки на древната пустиня Намиб (СНИМКИ)

Природата крие в себе си много загадки, които учените все още не могат да разгадаят. Една от тях са кръговете на вещицата. 

Това са белези, около които расте трева, а вътре има голата изгорена земя. Такива кръгове се виждат в различни части на планетата и те също винаги се формират по различни начини. Понякога те са изобразени например от гъби. Как се появяват и за какво ни предупреждават?

На тези въпроси отговориха експертите на програмата „Тайните на Чапман“ и нейната водеща Анна Чапман.

Версии за появата на кръгове

През 2014 г. учените забелязаха така наречените вещерски кръгове в региона Пилбара на запад от австралийския континент. Диаметърът им е от 2 до 15 метра.

„Вещерските кръгове обикновено бяха свързани с пустинята Намиб, която се намира в Намибия. В Австралия те са разположени по-хаотично, отколкото в Намибия. В Намибия те са разположени сякаш в определен ред. И много учени, изследователи, теоретици на конспирацията чудя се кой всъщност „движи“ тези кръгове и защо те са подредени в този ред“, отбеляза публицистът Александър Листенгорт.

И така, защо се появяват кръгове? Учените са изложили няколко версии. Според първата термитите са причината. Насекомите гризат корените на растенията, така че на земята се появяват плешиви петна.

„Оказа се, че насекомите се появяват, след като са се появили кръговете. Следователно тази версия не се вписва“, каза Александър Листенгорт.

Плюс това не би обяснило формата на кръга. Следователно се появи друга версия. Най-обещаващата в научните среди днес.

„Този център на кръга на горещото слънце в пустинята става твърд като камък. И ако вали, водата се събира по краищата. Тоест съответно тези растения, които растат в кръга, получават повече влага“, обясни пътешественикът Евгений Андросов.

В други пустини

Тази версия обаче има контрааргумент. Както пустинята Намиб, така и австралийският регион Пилбара са разположени приблизително на една и съща географска ширина – по протежение на Южния тропик. По друг начин се нарича Тропикът на Козирога.

„Ясно е, че природата на тези и други кръгове е много сходна. Ако наистина тези кръгове са на една и съща географска ширина, тогава можем да предположим, че подобни образувания могат да се появят и в други региони на планетата“, каза уфологът Владимир Куколников.

Morkadis

Чилийската пустиня Атакама се намира на същата географска ширина. Американската агенция НАСА я нарича най-сухата пустиня на планетата. Те дори тестват космическите технологии тук, преди да бъдат изпратени на Марс. Защото условията тук са приблизително същите като на Червената планета – почти неподходящи за живот.

В някои региони нивото на влажност е нула, в други не е много по-високо. И, разбира се, местните растения имат остра нужда от влага. Но вещерските кръгове не се срещат в Атакама, както в други пустини на Земята. Това означава, че въпросът изобщо не е в борбата за вода.

Уникална пустиня Намиб

За да разрешите загадката от кръговете на вещицата, струва си да обърнете внимание на мястото, където те се появиха за първи път. Пустинята Намиб е уникална. Името й на африкански диалект означава „място, където няма нищо“. Всъщност тук животът е в разгара си.

През 50-те години австралийците Дес и Джен Бартлет отлитат за Намибия. Те имат цял арсенал от видео оборудване със себе си. Те планират да заснемат документални филми за африканската природа. Но неочаквано за себе си те правят истинско откритие. Оказва се, че слонове живеят в пустинята и те са уникални по рода си.

Обикновено един слон консумира между 100 и 220 литра вода на ден, в зависимост от вида и размера си. В търсене на храна той е в състояние да измине общо разстояние до 500 километра, но те не преминават повече от 12 на ден. Пустинните слонове остават без вода до четири дни. И за ден изминават 70 километра. Те могат също така да съхраняват вода в собствените си багажници в продължение на няколко часа, а краката им са по-широки, за да не потънат в пясъка.

В тази пустиня се срещат и коне-мутанти. Това е уникален вид, който не се среща никъде другаде на планетата.

„Те имат генетична мутация, свързана с кръвната им група. Тази кръвна група няма да намерите при нито един кон. Удивителното е, че не е известно как са попаднали там. Защото няма достатъчно храна и вода. И тези коне са по-агресивни в сравнение с други. И те не се събират в големи стада, а предпочитат да се държат в малки групи „, отбеляза журналистът Алексей Бегешев.

Ето още един мистериозен обитател на пустинята Намиб. Това растение е Velvichia.

„Най-рядкото растение, което е само там. Толкова е грозно, има само две листа. И по време на суша те леко пожълтяват. Радиовъглеродният анализ показа, че някои екземпляри са вече на около две хиляди години“, каза Алексей Бегешев.

Всички тези факти показват, че самата пустиня Намиб променя всичко живо, което попада в нейната мрежа.

„Това е най-старата пустиня. И като цяло, най-старата суха земя на планетата. Тя е на около 80 милиона години. Тоест, тя се е образувала във вида, в който я познаваме сега, дори когато динозаврите са били открити на земята . Например, друга африканска пустиня, Сахара., Най-известната, се формира във вида, в който е сега, само преди 6-7 хиляди години, „каза Евгений Андросов.

Вярванията на африканските племена

Вещерски кръгове могат да бъдат намерени на езерото Байкал, в Шанхай и дори в гората до вас. Те идват от трева или гъби. Учените обясняват появата им по различни начини. Но името на странното явление при всички народи се отнася до мистицизма. Древните европейски легенди предупреждавали пътешествениците, че трябва да стоят далеч от кръговете на вещиците, иначе неприятностите не могат да бъдат избегнати.

Африка има свои уникални вярвания, които може би се основават на реални събития. Уникалното племе химба живее в северната част на Намибия. Кожата им е червеникава. Африканците прилагат върху тялото специална смес от охра и пепел, за да се предпазят от яркото слънце. Но те почти никога не си взимат душ, защото всяка капка вода в региона си струва златото.

Himba запазили традиционните си вярвания. Едно от най-силните е в свещения огън. Представители на хората вярват, че той им помага да общуват с духовете на своите предци, а вещическите кръгове са дар от боговете. Този символ се смята за магически сред местните жители.

„Те бяха открити в средата на миналия век, тогава за първи път учените им обърнаха внимание. Защото местните жители винаги са живели с тях. Само че те не са ги поправяли, не са ги възприемали като някаква загадка. За тях това бяха следите на боговете. Или при някои народи те бяха наричани белези на дракон, който живее под земята“, обясни Евгений Андросов.

Бушмените вярват в тази версия. Те са местни ловци-събирачи, които живеят в Южна Африка.

„Бушмените вярват, че този дракон диша по такъв начин, че сякаш мехурчета от ноздрите му се издигат до повърхността на земята, избухват там и се образуват самите вещици кръгове. Бушмените много се страхуват от тези кръгове. Освен това те ги избягват колкото е възможно повече. Нито един Бушман никога няма да стъпи в центъра на този кръг. Те вярват, че ако човек влезе в центъра на този кръг, ще му се случи нещо ужасно“, каза режисьорът Алена Николская.

източник: pochivka.blitz.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.