Вижте защо не трябва да използваме смартфона си на тъмно

телефон

Ако се взирате в смартфона си на тъмно, то може да си причините проблеми със зрението.

Това предупреждават британски експерти, цитирани от Асошиейтед прес и Нова телевизия.

С описанието на два случая на жени, които временно са загубили зрението си заради редовно взиране в смартфони на тъмно, лекарите отправят предупреждение към останалите.

Жените, чиито имена не се споменават, са на 22 и 40 години. И двете са пострадали от „преходна слепота“ в резултат на използването на смартфон на тъмно.

В рамките на няколко месеца те са се оплакали от повтарящи се епизоди на временна загуба на зрението с продължителност до 15 минути.

„Просто ги попитах какво са правили, когато това се е случило“, казва д-р Гордън Плант от очната клиника „Мурфилд“ в Лондон.

Специалистът обяснява, че двете жени обикновено са се взирали в смартфоните си на тъмно с едното око, лежейки на една страна. Другото им око е било закрито от възглавница. По този начин единият зрителен орган е трябвало да се адаптира към светлина, а другият – към мрак.

Когато са оставили телефоните си, жените не са виждали с окото, с което са гледали устройството. Причината е, че са необходими минути, преди приспособилото се към светлина око – това, с което са гледали телефона, да „догони“ адаптиралото се към мрак.

Временната загуба на зрението е безобидна и лесно може да се избегне, ако хората гледат смартфоните и с двете очи, казва д-р Плант.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.