Вижте света през очите на далтониста (видео)

око

Някога мислили ли сте, че вашата червена блуза изглежда съвсем различен цвят на друг човек?

Около 8% от мъжете и 0.5 процента от жените от северноевропейски произход страдат от така наречената цветна слепота, по-известна като далтонизъм, което означава, че не възприемат по общоизвестния начин различни цветове.

Според National Eye Institute много от тях дори не го знаят, пише HuffPost.

Видеото на Mind Warehouse, което ще видите под статията, предлага на зрителите да „видят“ далтонизма, който всъщност е цял набор от различна по вид цветна слепота.

Някои хора трудно различават червено и зелено, други обаче виждат света в черно и бяло. Пълната цветна слепота се нарича монохроматизъм или ахроматопсия. При всички цветове се възприемат като нюанси на сивото. Това нарушение е изключително рядко срещано.

Частичната цветна слепота (дихроматизъм) се изразява в неспособност да се различи един от трите основни цвята — червен, зелен, син, като нарушенията се наричат съответно протанопия, деутеранопия и тританопия. Най-рядко срещаната от трите форми е тританопията.

Видеото е гледано повече от осем милиона пъти, само два дни, след като е публикувано.

инфо: profit.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.