Визуализацията – един от най-мощните методи за преобразуване на нашата действителност

мисъл

Освен утвържденията, визуализацията е едно от най-мощните методи за преобразуване на нашата действителност. Визуализацията е създаването на мисловен образ на реалността, която искаме да се реализира(наш по-упешен образ или нещо различно в живота ни) и с помощта на въображението да „видим“ тази реалност, да намерим чувството, което ни носи тя, да се вживеем в нея и в новия ни образ така, сякаш вече е факт. Визуализацията е като прожектиране  на филм във въображението, в който главният герой сме ние. Трябва да „влезем“ в ролята и обстановката с всичките и усещания и  това  да ни носи приятни емоции, да го правим за забавление.

Всеки може да визуализира. Спомените, представите, мечтите са вид визуализация.

Мечтата е просто блян, илюзия, „летене в облаците“, при което ние „виждаме“ мечтаното като нещо далечно и недостижимо (нали затова е мечта), възприемаме го като нещо нереално. Не е лошо да се мечтае, но мечтите нямат силата да преобразят живота. Освен ако не ги превърнете в намерение (скоро ще пиша по-подробно за намерението) и промените техниката на визуализирането.

Кои са тънкостите на успешната творческа визуализация:

Не трябва да гледате филма „отстрани“. Вие трябва да сте вътре в него – в центъра, да сте главният герой и да „играете“.
Извикайте в себе си всички усещания, свързани с това, което искате да създадете. Вие трябва не само да го „виждате“, но и „почувствате“ нещата около вас – на мирис, на допир и т. н. Да усетите примерно как се разхождате в новата си къща, как сядате на удобното диванче, да вдъхнете аромата от градината отвън, да докоснете новите си мебели, да ги отворите…да си създадете възможно най-ярка и реалистична картина.

Намерете чувството, което ще ви носи желаното.

Изпитайте го, насладете му се. Оставете мислите, че това което желаете е далечно и невъзможно. Не се занимавайте с тях. Вие вече сте вътре. Имате го. То е ваше – почувствайте го. Насладете се на това чувство.

Всъщност не толкова самите мисли, колкото чувството е това, което привлича  желаното към вас. Биомеханиката ни разкрива, че мозъкът не може да прави разлика между реалност и спомен, между ярката визуализация и реалността. Едни и същи неврони се активират, когато гледаме нещо и когато си го припомняме или представяме. Мозъкът приема това, което изживяваме емоционално като факт.

Границата на комфорт започва да се разширява, започваме да чувстваме все по-свободни и уверени в новата си роля. Започваме да действаме съобразно тази роля и да привличаме хора, обстоятелства и събития, които да ни  доближат до реализирането на желаното. Така постепенно творим съдбата си и визуализираното се превръща в действителност.

Ако искате да бъдете по-уверен, решителен,  или да оформите нови черти от характера си, които искате да притежавате, създайте във въображението си успешен собствен образ – „вижте“ се такъв, какъвто искате да бъдете, „вижте се“ как ще изглеждате и се почувствайте така.

Ходете и живейте  с този образ, „влезте“ в него, усете го. Вие вече сте уверен. Действайте от позицията на този образ. Напомняйте си, че вие вече сте такъв, какъвто искате. Когато възникне ситуация, когато ви е необходимо желаното качество – примерно трябва да проведете важен разговор и ви е необходима увереност, не мислете какво трябва да кажете, как да се държите, каква да е  стойката ви и т. н. Това само ще ви скове още повече, затова – просто се почувствайте уверен. Вие сте уверен човек. От тази позиция вие знаете как да се държите и как да действате, нужно ви е просто чувството. Дръжте го във вас и  помнeте – вие вече сте уверен. Много помагат психологическите трикове, които аз наричам – игра на въображението.

Например, когато сте на интервю, за да се почувствате уверени можете да си представите, че хората от комисията са дошли да ви искат  пари или вашия компетентен съвет, или че не те, а вие трябва да ги одобрите, а те се опитват да спечелят блоговолението ви.

Можете да си представите, че сте на бизнес-среща, при която развитието на събитията зависят от вашето решение. Вие сте компетентният, вие сте авторитетът. Дайте воля на въображението си. Тук няма правила. Можете да си представяте каквито искате образи, роли, ситуации. Важното е това да свали напрежението от вас и да ви накара да се почувствате уверен и ценен човек, който вече е спечелил.

За  да се превърне  навият ви образ в устойчива реалност и желаното да стане факт – визуализирайте всеки ден поне по 10-15 минути сутрин и вечер. Не се притеснявайте ако не можете да „видите“ ярка картина. С времето ще се научите да създавате ярки образи. Няма изискване по кое време и колко дълго да се прави. Важното е да не се насилвате, слайдът да ви носи радост и удоволствие. Дори може да го приемете като забавление, като игра или като магическо създаване на вашия свят. И така – неусетно, леко и без усилие започвате да се доближавате до вашата цел.

инфо: bg.checkonline4you.com

Вижте още: 

КАК ДА СЕ НАУЧИМ ДА МИСЛИМ КАТО ЛИДЕР

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.