Влюбването променя тялото

pixabay.com

Случвало ли Ви се е да погледнете любимия си и да усетите как сърцето Ви се разтуптява, как дланите Ви се изпотяват и как настроението Ви се оправя моментално? Това се случва, защото любовта наистина променя нещата, които се случват с вашето тяло. И то определено към по-добро.

Когато сте влюбени, невротрансмитери, като допамин и окситоцин, “наводняват” мозъка в областите, които са свързани с удоволствието и наградните механизми, и причиняват редица физически и психически реакции, като намаляване на способността за усещане на болката, пристрастяваща зависимост, както и, разбира се, силно желание за секс с партньора.

Прегръщането, докосването и целуването на любимия могат моментално да намалят стреса и да увеличат усещането за спокойствие, доверие и сигурност, благодарение на окситоцина. А настроението ви се подобрява в резултат от напълването на наградния център с допамин.

Любовта може да намали кръвното ви налягане, да снижи нивата на стреса, да ви накара да се почувствате по-привързан и по-сигурен, да предизвика известните “пеперуди в стомаха”, които реално представляват активиране на вагусния нерв, които свързва стомаха ви с мозъка. И изобщо, физиологичните и психични промени ви карат да се чувствате по-щастлив.

източник: obekti.bg

Вижте още:

Годишен любовен хороскоп за 2021

Какво ще намерите в матрака, ако някой ви е направил магия за любов

Дървото на любовта – визуално-психологически тест

Забранената любов на кралските особи и резултатите от нея!

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.