Връщаме стрелките на часовника с час назад в неделя

pixabay.com

В 4 часа през нощта на събота срещу неделя – 31 октомври, се връщаме към зимното часово време.

Тогава ще преместим стрелките с час назад.

През 2018 година Европейската комисия проведе онлайн допитване, в което се включиха 4,6 милиона участници. Повечето поискаха смяната на времето да бъде прекратена. Между държавите в ЕС обаче и до днес не е постигнат консенсус кое часово време да бъде въведено – лятното или зимното.

84% от европейците не желаят да превъртат стрелките два пъти в година, стана ясно от изследване през 2018 г. Някои държави от ЕС обаче предпочитат да запазят астрономическото часово време, което е зимното, докато други залагат на лятното.

Тогавашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че ще препоръча на страните членки на ЕС да не се сменя часовото време през пролетта и есента с един час, като се запази лятното време.

Предложението бе подкрепено от Европейския парламент, но то трябва да бъде прието и от еврочленките.

„Топката е в полето на страните от ЕС, които трябва да стигнат до обща позиция в Съвета“, коментира по-рано този месец говорител на ЕК.

Така ще въртим стрелките на часовника до дупка, защото преговорите между държавите членки на ЕС зациклиха.

„Към момента темата е замразена. Държавите в ЕС не могат да се договорят помежду си“, каза по-рано евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

Няколко европейски държави вече са се отказали от смяната на времето. Исландия например за последно мести стрелките на часовника през 1968 година. За страните в арктическите региони смяната на времето всъщност няма особен смисъл, тъй като в пика на лятото и зимата трудно може да се говори за ден и нощ.

Беларус също не сменя времето от 2011 година, а Русия – от 2014 година.

източник: dnes.bg

Вижте още:

Вижте какво означава часът, в който е спрял часовникът

Защо стълбите в средновековните замъци са по часовниковата стрелка?

Спрял часовник в дома – защо не е добре?

Какво означава, ако часовникът показва 11:11?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.