Все още никой не е покорил загадъчния връх в Кралство Бутан

бутан 1

Това е най-високата планина в Кралство Бутан – 7570 метра над морското равнище, а върхът е 40-ият в света по височина

Но защо тогава все още не е покорен?

Да започнем с това, че загадъчната планина е нанесена на картата едва през 1922 г., и то неточно. Първата картографска експедиция неизвестно защо така и не забелязва върха. А първият екип алпинисти, решили да покорят непристъпния Ганкар Пунсум, не го открива.

Свещената планина Ганкар Пунсум дори се смята за „плаваща“ , затова е нанесена доста неточно върху картата. Това поражда нестихващи спорове между Бутан и Китай, които продължават и до днес.

Вижте още: Легендата за връх Тодорини кукли

Будйсткото Кралство Бутан отваря планините си за алпинисти едва през 1983 година. През 1985 – 1986 г. няколко екипа се опитват да покорят Ганкар Пунсум, но опитите им не се увенчават с успех. Върхът сякаш не допуска хората, като ги изправя пред метеорологични и дори мистични аномалии.

През 1994 г. правителството на Бутан забранява изкачването на върхове над 6000 метра, а от 2004 г. алпинизмът е забранен в кралството, тъй като „противоречи на местните вярвания и традиции”.

Уфолозите заявяват, че властите в Бутан подкрепят подозренията на изследователите, според които в мистериите около планината Ганкар Пунсум са замесени извънземни. Работата е там, че местни жители постоянно са свидетели на полети на загадъчни сребристи дискове по тези места. На местния диалект названието на върха се превежда като „белия връх на тримата духовни братя“. Затова уфолозите смятат, че в недрата на планината е разположена база на три извънземни раси. Именно пришълците не допускат на тяхната „свещена“ планина алпинистите.

Вижте още: Легендата за връх Мургаш

През 1998 г. японски катерачи с подкрепата на китайската Асоциация по алпинизъм възнамеряват все пак да покорят Ганкар Пунсум, като атакуват върха от северната му страна, тоест откъм Тибет. Но тук се намесва неразрешеният пограничен спор между Бутан и Китай и се налага японците да покорят съседния връх -Норгг, висок 7535 метра, който до този момент не е изкачван от никого.

Правителството на Бутан не проявява никакъв интерес към изследването на планината Ганкар Пунсум. Обратното, всячески препятства опитите да се изяснят мистериите около върха. Затова не става ясно каква е причината Ганкар Пунсум все още да не е непокорен – земна или извънземна…

инфо: popantofi.com

Вижте още:

10 факта за най-високия връх в света

Митът за пиринския връх Безбог

Загадъчна смърт на връх Матерхорн, неразгадана от 150 години

Връх Кайлаш е ядрен реактор?

10 шокиращи истории, витаещи около връх Еверест

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.